Nyilatkozat Kassai Gyula lelkipásztor állampolgárságának elvesztése ügyében

2012. február 22., szerda

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége megdöbbenéssel értesült róla, hogy Kassai Gyula, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) lelkipásztora szlovák állampolgárságát elveszítve „bejelentett lakhely nélküli idegen” lett Szlovákiában, és törölték a lakcímnyilvántartásból.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége megdöbbenéssel értesült róla, hogy Kassai Gyula, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) lelkipásztora szlovák állampolgárságát elveszítve „bejelentett lakhely nélküli idegen” lett Szlovákiában, és törölték a lakcímnyilvántartásból. Egyúttal mély aggodalommal figyeli azt a folyamatot, hogy lelkipásztorként életével és hivatásával a helyi közösség gyarapodását és boldogulását szolgáló saját állampolgárát fosztja meg alapvető jogaitól a szlovák állam a magyar állampolgárság megszerzése miatt.

Az Elnökség ugyanakkor magyar református egységünkből adódó kötelességének és lehetőségének tekintve, valamint szolidaritását kifejezve – az SZRKE vezetésével egyetértésben – igyekszik mindent megtenni, ami a lelkipásztor helyzetének megnyugtató rendezését szolgálja, jogainak gyakorlását elősegíti és a körülményekből fakadó létbizonytalanságát enyhíti. Teszi mindezt különösképpen a nyilvánosság erejének felhasználásával, a testvéregyházak és az európai egyházi szervezetek – közöttük a Református Egyházak Világközössége Európai Tanácsa – tájékoztatásával.

Budapest, 2012. február 22.

Magyarországi Református Egyház
Kommunikációs Szolgálata


Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.