Nemzetközi egyházi reakciók a Mikó kollégium ügyében

2012. szeptember 07., péntek

Egyházi szervezetek és testvéregyházak sora fejezte ki szolidaritását a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása miatt az erdélyi reformátusoknak.Pap Géza püspöknek írt támogató üzenetek mellett az egyházi szervezetek Victor Ponta miniszterelnöknek és igazságügyminiszterének, Maria Pivnicerunak címzett leveleikben aggodalmuknak adtak hangot és az egyházi tulajdon visszaszolgáltatására és a jogbiztonság helyreállítására szólítottak fel.

Az Európai Egyházak Konferenciája az Egyház és Társadalom Bizottságán keresztül sürgette a sokat vitatott bírósági döntés felülvizsgálatát. A szervezet igazgatója, a CEC főtitkárhelyettese, Rüdiger Noll döbbenetének adott hangot a restitúciós bizottság korábbi tagjait sújtó börtönbüntetés és az egyházkerületre kiszabott pénzbüntetés miatt is. A miniszterelnöknek írt levelében, a bíróság függetlenségét tiszteletben tartva, Noll a felszólítja az államfőt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az ingatlan haladéktalan visszaszolgáltatásáért és a Buzau-i törvényszék döntésének felülvizsgálatáért. Az Európai Parlament egy 2005-ös határozatára hivatkozva hangsúlyozza továbbá a kommunizmus alatt államosított „javak visszaszolgáltatásáról szóló törvény alkalmazása felgyorsításának és a jogbiztonság helyreállításának szükségességét". Noll végezetül arról informálja a román politikusokat, hogy az európai intézmények figyelmét felhívta az esetre.

Papp Gézának küldött levelében Noll a kollégium körül kialakult bonyodalmakat a romániai politikai klíma egyértelmű problémás jeleként értékeli. A „hatályos törvények és jogokat nem alkalmazzák, a törvényességet pedig aláássák", írta. Az egyházi oktatás társadalmi fontosságát kiemelve az igazgató szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a püspököt az egyházat megillető ingatlanok jogos visszaszerzéséért folytatott küzdelmében.

A világ reformátussága nevében a Református Egyházak Világközösségének európai elnöke, a holland Jan-Gerd Heetderks és Alexander Horsburgh főtitkár aláírásával hasonlóan határozott hangvételű levélben fordult a román miniszterelnökhöz. A jogtipró bírósági ítélkezések sorozatos gyakorlatának fényében a két egyházi vezető arra bátorítja Pap Gézát, hogy az igazságért folytatott küzdelmében tartson ki. „A református család tagjaiként sajnos számos hasonló esetet ismertünk meg az elmúlt években Romániában. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az Erélyi Református Egyházkerület értékes munkát végez az evangélium hirdetésében, a szegények gondozásában és a fiatalok oktatásában" – fogalmaznak a REV európai képviselői.

A két egyházi szervezet mellett a GAW, a HEKS, illetve amerikai és európai testvéregyházak sora csatlakozott az Erdélyi Egyházkerület melletti nemzetközi szolidaritási hullámhoz és lélekben a szeptember 1-i tiltakozó demonstrációhoz.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.