Nemzetközi Holocaust-emléknap – január 27

2010. január 27., szerda

 altAz auschwitzi koncentrációs tábort 1945. január 27-én szabadította fel a szovjet hadsereg. 1996-ban Roman Herzog német szövetségi elnök azt javasolta, nyilvánítsák ezt a napot „A nemzeti szocializmus áldozatainak emléknapjává”. Az ENSZ pedig 2005-ben nemzetközi Holocaust-emléknappá emelte január 27-két.

 

Ezt a napot sok helyütt megtartják világszerte. Ma a pápa ismét szólt az általános kihallgatás keretében erről a szomorú évfordulóról. Kifejtette: „Különleges alkalom a mai, hogy megemlékezhetek a Holocaust-emléknapról. A túlélők megrendítő beszámolói azt mutatják a világnak, hogy milyen szörnyűséges bűntettekhez vezetett a németországi náci-ideológia embermegvető gőgje és fajgyűlölete… A zsidó néppel szemben elkövetett Soah tragédiája mindenkit arra int, hogy újra kötelezze el magát az emberi élet és a személyi méltóság abszolút tisztelete mellett.” (RV.de – hu – 2010-01-27 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.