„Ne veszítsük el azokat a közös dolgainkat, amik keresztyéné tesznek minket“

2012. január 09., hétfő

A testvéregyházak képviselőinek köszöntőivel kezdődött el a Rajnai Egyház zsinatának ülése. A plenáris ülésen Bölcskei Gusztáv a kritikus eszmecserét sürgette.

A francia reformátusoknak Németország elsősorban a Rajna-vidéket jelenti – mondta köszöntőjében Didier Crouzet, a Franciaországi Református Egyház képviselője. „Az egyházaink együttműködésében a bevándorlás kérdése, a menekültek befogadása az egyik legfontosabb terület”, hangsúlyozta és utalt arra, hogy a két egyház között még idén aláírják az együttműködést keretbe foglaló testvéregyházi megállapodást.

A Köln-i Érsekség püspöke, Manfred Melzer hozzászólásában említést tett arról, hogy édesanyja protestáns volt, azaz a protestáns hit egész életében életszerűen és személyesen is meghatározó volt. Melzer emlékeztetett a keresztyén egyházakat érintő kihívásokra és óvott attól, hogy a keresztyének az ökumenikus folyamatokban, a globalizációs nyomásnak engedve, „elveszítsék azokat a közös dolgokat, amik egyáltalán keresztyénné tesznek minket”. Gyakorta abban sincs egyetértés a felekezetek között, hogy mely különbözőségeknek van egyházszakadást megalapozó ereje, és melyeknek nem. „Sokat kell még tennünk azért, hogy az ökumenikus gondolkozás valamennyi gyülekezetünkben gyökeret verjen” – ismerte el.

Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház püspöke az aktuális krízisről szólt, amely alapjaiban támadja és kérdőjelezi meg a politikai és társadalmi struktúrát. „Nincsenek már általánosan érvényes válaszaink”, mondta. Figyelmeztetett arra, hogy a keresztyén válaszaink nem maradhatnak felületesek, hanem mélyre kell hatolniuk. „meg vagyok győződve arról, hogy az egyházaink közötti kritikus eszmecsere az egyház és társadalom kríziséről mindkét közösséget meggazdagítja” - jelentette ki a több mint kétszáz zsinati tag előtt. Bölcskei kifejezésre juttatta a kívánságát, hogy az egyenlő felek közötti partneri kapcsolat és eszmecsere a jövőben is élő maradjon.

Forrás: ekir.de

Külügyi iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.