Nagy érdeklődés előzi meg a vatikáni könyvtár ismételt megnyitását

2010. július 27., kedd

altSzeptember 20-án, több mint három évig tartó felújítási és átalakítási munkát követően újra megnyílik a Vatikáni Apostoli Könyvtár, a világ egyik leggazdagabb gyűjteménye.

Kéziratok, levéltári dokumentumok, könyvek, nyomtatványok, rajzok, pénzérmék és érmek: a világ egyik leggazdagabb gyűjteménye, melyek újra a kutatók és tudományos munkát végzők rendelkezésére állnak.
Az elmúlt három év alatt korszerűsítési fejlesztéseket is végeztek, melynek folyamán elektronikus beléptető kártya, vezeték nélküli wi-fi, internetes on-line katalógus, továbbá új biztonsági eljárások lépnek majd működésbe. Cesare Pasini, a Vatikáni Könyvtár prefektusa  elmondta, hogy szeptember 13-án, sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a 3 év alatt folytatott munka részleteit. Raffaele Farina bíboros, a Római Szentegyház Könyvtárosa bemutatja a teljes munkafolyamatot, mely nemcsak e három évről szól, hanem az előzményekről és a jövőbeni tervekről egyaránt. Ilyen többek között a könyvtár új olvasóterme, a Sixtus-terem néhány éven belüli megnyitása. A Sixtus-terem 1590 óta egészen XIII. Leó pápaságáig, vagyis mintegy 300 éven keresztül őrizte a Vatikáni Könyvtár egyes dokumentumait, melyeket most egy klimatizált, megőrzésre alkalmas helységbe csoportosítottak át. Ezáltal lehetővé válik, hogy ez a csodálatos, a történelemről és a kultúráról tanúskodó terem a kutatók munkáját tegye még szebbé. A sajtótájékoztatón természetesen jelen lesznek mindazok, akik anyagi hozzájárulással segítették a Könyvtár megújulását. A Könyvtár gyűjteményének digitalizálásáról Cesare Pasini prefektus elmondta, hogy a sikeres próbákat követően a rendszer készen áll elindítására, mely lehetővé teszi a könyvtár anyagának számítógépes elérését. Egyelőre úgy tűnik, hogy 2011-től lehet majd a szolgáltatást teljes mértékben használni, melyet folyamatosan bővíteni fognak, de már szeptembertől el lehet érni egyes dokumentumokat – számolt be Cesare Pasini, a Vatikáni Apostoli Könyvtár prefektusa az intézmény szeptemberi megnyitásának alkalmából. (RV.de-hu – 2010-07-27 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.