Muszlim tudósok nyilatkozata a kisebbségek vallásgyakorlatáról

2016. február 02., kedd

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit üdvözölte a muzulmán többségű területeken működő vallási kisebbségek jogairól szóló Marrakeshi Nyilatkozatot.

„Ez egy igazán időszerű és kiemelt jelentőségű nyilatkozat, amely fontos üzenetet hordoz mindannyiunk számára“ – mondta Tveit. A dokumentumot többszáz, több mint 120 országból érkező tudós és értelmiségi, köztük számos iszlám vallási és egyéb nemzetközi szervezet képviselőjének, valamint különböző vallási csoportok és nemzetiségek vezetőinek közös munkája nyomán adták ki a marokkói fővárosban, Marrakeshben január 25-27. között megtartott konferencián.

„Ezzel a nyilatkozattal a muszlim vezetők hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben a különböző népek által lakott területeken minél inkább elősegítsék az egyenlő jogok, a közös és kölcsönös bizalom és tisztelet gyakorlatát” – tette hozzá a főtitkár.

A konferencia az úgynevezett Medinai Charta (alkotmány) 1400. évfordulójának emlékére került megrendezésre. A Charta egy alkotmányos szerződés volt, amely Mohamed próféta és Medina város lakói között jött létre és mindenki számára biztosította a vallásszabadságot, vallási hovatartozástól függetlenül.

A Marrakeshi Nyilatkozatban aláírói kifejtik „határozott elköteleződésüket a Medinai Alkotmány alapelvei iránt, aminek rendelkezései kiterjednek az alkotmányos szerződésekben foglalt állampolgársági jogokra, úgy mint a mozgás szabadságára, a tulajdonhoz való jogra, a kölcsönös szolidaritásra és védelemre, valamint a törvény előtti egyenlőségre is.”

A konferencia VI. Mohamed marokkói király védnöksége alatt, a Marokkói Királyság Iszlám Ügyekért és Alapítványokért Felelős Minisztériuma, valamint az Egyesült Arab Emirátusokban alakult, Béke Előmozdításáért a Muszlim Társadalmakban Fórum közös szervezésében valósult meg.

„A medinai alkotmány alkalmas keretet biztosít a muszlim többségű országok nemzeti alkotmányához, illetve összhangban van az ENSZ alapokmányával és annak kiegészítéseivel, így az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával is, és mérlegelésre érdemes a közrend tekintetében is” – fogalmaz a nyilatkozat, amelynek angol szövege a kezdeményezés honlapján érhető el.

Fordította: László Lilla

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.