Mese vagy valóság?

2012. augusztus 27., hétfő

Akik ott voltak az első hajdúböszörményi Csillagpötty Regionális Református Ifjúsági Találkozón, azoknak bizonyára valóság, akik nem jutottak el a rendezvényre, azok számára mindez csak mese marad. Ám olyan mese, amit érdemes elolvasni.

Napjainkban egyre inkább összemosódnak a határok: az országhatárok, a családok, a jó és rossz, férfi és női szerepek, igazság és hazugság, mese és valóság. Mi az, ami felnőttnek és gyereknek egyaránt utat mutathat ebben az egyre bonyolultabb világban? A Szentírás. A Biblia történeteit gyerekként, mint a meséket hallgatjuk. Pedig nem azok. Népmeséinkben viszont számos bibliai elemmel találkozunk. Ezekre a párhuzamokra és a Szentírás igazságaira szerettek volna rámutatni a szervezők a hajdúböszörményi Csillagpötty Regionális Református Ifjúsági Találkozón. A júliusi négy napos rendezvényre mintegy kétszázötven fiatal látogatott el, akik elsősorban Hajdú-Bihar megyéből érkeztek.

Minden napra jutott egy-egy égből pottyant mese. Az első nap Gencsi Zoltán mondta el a Kilenclyukú híd történetét, csütörtökön A pulikutya című magyar népmesét nézték meg a résztvevők, majd Lovas Kiss Antal néprajzkutató beszélt a történet kapcsán a keresztyén kultúra megjelenéséről a népmesékben. Pénteken Szabó Balázs zenész nem csak muzsikájával, hanem mesemondásával is elvarázsolta a fiatalokat. És ha már népzene, akkor a néptánc sem maradhatott el: minden este táncházban mozgathatták meg az egész napos ülésben elgémberedett végtagjaikat a résztvevők. Utolsó este a Sugalló húzta a talpalávalót.

Zenében, sportban és népművészetben sem volt hiány, hiszen a templomban felállított színpadon a mesemondók mellett sok együttes is helyet kapott. Többek között nagy közönségsiker mellett játszott az Andante, a Bordó Sárkány Régizene Rend vagy a Tálentum. A mozogni vágyók a sportcsarnokban nem csupán gyorsaságukat mérhették össze, hanem térképolvasó képességüket is a tájfutó versenyen. A templomkertben pedig a kézművesek nem csak portékáikkal várták a fiatalokat, hanem a mesterséget is kipróbálhatták a vállalkozó kedvűek.

A mozgalmas napokban azonban az elcsendesedésnek is fontos szerepe volt. Az áhítatokon és a zenés dicsőítésen is érezni lehetett az Úr áldott jelenlétét. Különleges elcsendesedésben volt része annak, aki végigment a templomtoronyban kialakított imasétán. A hat állomáson a párkapcsolatokért imádkozhattak a fiatalok. A résztvevők az egyik állomáson egy hangfelvételt hallgattak meg, melyben egy hat éves kislány – a maga tiszta őszinteségével – mesélt a szerelméről. Volt, ahol képek segítettek leborulni Isten elé, a palackpostába pedig mindenki beletehette a másik nemnek szánt kérdését. Az imaséta végén a fiút, a lányt, és az Istent jelképező fonalakból fonhattak maguknak erős köteléket jelentő karkötőt a fiatalok.

Sokakat mélyen érintett a láthatatlan színház is, ahol bekötött szemmel, a többi érzékszervre hagyatkozva aktív részeseivé váltak a résztvevők bibliai jeleneteknek, többek között a keresztre feszítésnek is. A negyedik nap egy zarándokúttal, majd Úrvacsorával zárult, a templomból kilépve minden résztvevő külön kapott áldást az Áldások utcájában.

A négy napos Csillagpötty után, ha testileg kissé fáradtan is, de lélekben megerősödve távozott mindenki Hajdúböszörményből. A feltöltődésre pedig szükség is van, hiszen még egy év van hátra a Csillagpontig. És ez nem mese, hanem valóság. Aki nem hiszi, járjon utána...

v. Csernáth Erzsébet

>> Nézd meg a Csillagpöttyről készült képes összeállítást!

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.