Megjelent a Kálvincsillag idei száma

2011. december 01., csütörtök

Már másodszor jelent meg a Kálvincsillag, a Magyar Református Egyház hivatalos lapja. Az évente egyszer jelentkező színes, ingyenes magazinjellegű kiadvány a részegyházak részvételével készült és bemutatja a Kárpát-medencei reformátusság életét. A Kálvincsillag hetvenezer példányban készült el és ingyenesen jut el valamennyi gyülekezethez. Ezen kívül az interneten is olvasható.


Amikor 2009. május 22-én a debreceni Alkotmányozó Zsinaton létrejött az egységes Magyar Református Egyház, egyértelmű volt, az újraegyesülésnek egy közös lapban is testet kell öltenie. Ez lett a Kálvincsillag című színes magazin, amelyet a részegyházak küldötteiből álló szerkesztőbizottság hozott létre. A száznegyven oldalas, bőven illusztrált és igényes kivitelű, de elsőre kísérletinek szánt lap jó visszhangot keltett a Kárpát-medencei reformátusság körében, így szinte biztos volt a folytatás.

A döntő szót a részegyházak vezetői tömörítő Generális Konvent Elnöksége mondta ki: a Kálvincsillag továbbra is évi egyszeri megjelenéssel jelentkezzen, mint a Magyar Református Egyház hivatalos lapja.

A szerkesztés nem változott, a részegyházak küldöttei állították össze a lapot, amelynek felelős szerkesztője továbbra is Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) rektora.

A terjedelem változott, most hetvenoldalas a Kálvincsillag. A csökkenésnek nem spórolás az oka, hanem tartalmi szempontú: az első számban valamennyi részegyház, egyházkerület részletes bemutatkozása megtalálható volt, most ezt a részt elhagyták a szerkesztők. Ezen kívül azonban szinte teljesen megegyezik az újság rovatstruktúrája a tavalyival, vagyis ezúttal is találnak az olvasók lelki tartalmat (Szószék, Lélektől lélekig), a közös ügyek elmúlt egy évének felidézését (Május 22. után), napjainkban helytálló, hétköznapi református „hősök” portréit (Hitsorsosaink), egyházi-társadalmi kitekintést, cikkeket az oktatásról, az ifjúságról, a reformátori örökségünkről, az egyházzenéről és a határokon átlépő kapcsolatokról, együttműködésről.

A Kálvincsillag ezúttal is ingyenesen jut el a Kárpát-medence közel 2500 gyülekezetébe, hetvenezer példányban.

Kapcsolódó írások:
Az idei szám lapozható változatban
A tavalyi szám lapozható változatban
Írásunk a 2010-es szám megjelenéséről
Beszélgetés a Kálvincsillag felelős szerkesztőjével, Fekete Károllyal

Reformatus.hu, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.