Meg kell erősíteni a vezetőket!

2018. június 09., szombat

„Legyen gondod önmagadra és a tanításra” – Pál apostol Timóteusnak szóló első leveléből származik a gondolat, melyet a szervezők idei Konfi+ alapigéjéül választottak. Az augusztus eleji konferencia témájáról és előkészületeiről Bedekovics Péter református lelkésszel, a Zsinati Ifjúsági Iroda új vezetőjével beszélgettünk.

Kiknek szól elsősorban a Konfi+ konferencia?

Megtévesztő lehet az elnevezés, sokan azt hiszik, hogy a Konfi+ a konfirmált fiataloknak szól, de ez a pár nap a konfirmandus és az azutáni korosztállyal foglalkozó ifjúsági munkások szakmai konferenciája. Úgy gondoljuk, hogy a konfirmációval egyáltalán nem ér véget munka – valójában itt kezdődik el. Várunk mindenkit, aki gyülekezetben, iskolában vagy ifjúsági szervezetben tevékenykedik fiatalok között.

Milyen központi kérdéseket járhatnak körbe idén a résztvevők?

Továbbra is szeretnénk valódi szakmai segítséget nyújtani és releváns témákkal foglalkozni. Nem gondoljuk, hogy a konferencián csak az előadóktól lehet tanulni, ez a sokszínű társaság egymással beszélgetve még jobban megerősödhet. Ehhez kapcsolódóan ebben az évben a bibliai vezetés lesz a konferencia témája, erről szólnak majd a délelőtti főelőadások és ehhez kapcsolódik majd a délutáni alkalmak nagyrésze is.

Az Ifjúsági Iroda másik kiemelt programja ebben a félében az Ifjúsági Vezetőképző. Összekapcsolódik ez a két terület?

Az Ifjúsági Vezetőképzőn olyan fiataloknak nyújtunk segítséget, akik szeretnének vezetővé válni, míg a Konfi+ a már vezetőként tevékenykedőket segít. A kettő mégis összefügg, mert a vezetők támogatása – főleg az ifjúsági munkában – elhanyagolt terület. Azt szeretnénk, ha ezzel komolyabban foglalkoznánk, hogy együtt erősítsük a szakmaiságunkat. Augusztus elején ezért többek között az elmagányosodásról, a kiégésről, a csapatépítésről és a vezetői kompetenciák fejlesztéséről beszélünk majd.

Bedekovics Pétert 2016-ban szentelték lelkipásztorrá, teológiai tanulmányait Debrecenben, Londonban és Edinburgh-ban végezte. Az ifjúsági munkába már fiatalon bekapcsolódott: 2004-től a Magyar Cserkészszövetségben vezető, először helyi, majd 2012-től regionális és országos szinten, de 2005-től folyamatosan végez gyülekezeti ifjúsági munkát is. 2009-2011 között Angliában szolgált ifjúsági munkásként, 2013-ban Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjjal az ausztráliai Melbourne-ben, magyar gyülekezetben volt segédlelkész, ezután szolgált Bucsán, a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezetben és Csengerben. 2017 nyarától a Budai Református Gyülekezetben ifjúsági lelkész, 2018. május 1-től a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője.

Ebben az évben milyen előadók érkeznek a konferenciára?

Előadást tart például Kármán Judit, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Romológia tanszékének vezetője, és Bacsó Benjámin, a Magyarországi Baptista Ifjúsági Misszió lelkésze – de a többi név egyelőre legyen meglepetés, közösségi oldalunkon a következő hetekben mutatjuk majd be előadóinkat. Terveink szerint érkeznek majd ismert és még kevésbé ismert vendégek is, nem szeretnénk, hogy ez az alkalom beszűküljön a „húzónevekre”.

Az előadók között megjelennek más felekezetek képviselői is. Maga a konferencia is ökumenikus szellemiségű?     

Vannak olyan területek, ahol más felekezetek ifjúsági munkája jobban működik, mi pedig szeretnénk tőlük tanulni. De ugyanennyire fontos az is, hogy felismerjük, mi miben vagyunk erősek és ezt is fejlesszük – ebben szintén segíthetünk egymásnak. A célcsoportunk a református egyház, de várunk mindenkit, aki fiatalok között szolgál: elsősorban Isten országának építése a feladatunk, amiben nem egymás ellen dolgozunk, hanem egymást megerősítve.

Hogyan jelenik meg a Konfi+ programjain az ifjúsági vezetők megerősítésének szándéka?

2018 a Családok éve, amihez egy pályázatnak köszönhetően mi is csatlakozhatunk: idén a Konfi+ családbarát lesz. Így nemcsak lelkészeket, hitoktatókat és ifjúsági munkásokat várunk, hanem házastársaikat és gyermekeiket is. Fontos, hogy a család ne szakadjon el a szakmai munkától, ennek megélésében szeretnénk segíteni különböző interaktív programokkal és gyermekkerttel. A konferencia Nagyváradon lesz, sokszínű programokon keresztül tervezzük bemutatni a város különlegességeit, hogy a résztvevők magát a helyszínt is megismerhessék. Szeretnénk figyelmet szentelni helyi témáknak is, így például a házigazdáink javaslatára előveszünk olyan nehéz és sarkalatos kérdéseket is, mint az nyelvkérdés: a szórvány magyarság közösségeiben szabad-e vagy kell-e a többségi nép nyelvén is tanítani a konfirmandusokat? Fontosnak tartjuk, hogy valódi, fajsúlyos kérdésekről essen szó, melyek tágítja a jelenlévők látásmódját.

A rendezvény először lépi át a határt: Balatonszárszó és Debrecen után ez alkalommal Nagyvárad ad otthont a konferenciának.

Két évvel ezelőtt érkezett Debrecenbe a rendezvény, ami népszerű ötletnek bizonyult: mivel a város a Kárpát-medence közepén van, ezért a határon túli reformátusok is könnyebben eljöhettek. Hamar megfogalmazódott az igény, hogy vigyük el a határon túlra is a programot, így esett a választásunk a Debrecenhez közeli Nagyváradra. Ezzel párhuzamosan a Partiumi Keresztyén Egyetem részéről érkezett egy meghívás is, ezért a szervezésbe bevontuk többek között az egyetemet, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesületet, de a Kárpát-medence más vidékéről is vannak segítőink, így például a Fiatal Reformátusok Szövetsége Felvidékről. Szeretnénk, ha az ifjúsági munkában valódi összmagyar összefogás valósulna meg – a Konfi+ által ezt is erősíteni kívánjuk.

Augusztus 5. és 8. között Nagyvárad ad otthont a Konfi+ konferenciának. Az eseményre a www.jelentkezes.reformatus.hu oldalon regisztrálhatnak az érdeklődők. Jelentkezési határidő: 2018. június 30.

Mit jelent a mindennapokban ennek az összefogásnak az erősítése?

A Zsinati Ifjúsági Iroda munkája sokrétű, nagy a csábítás, hogy mi magunk szervezzünk programokat fiataloknak. Erre megvannak az embereink és az eszközeink, de meggyőződésem, hogy nem ez a feladatunk. Sokkal több fiatalt lehet elérni, ha azoknak segítünk, akik velük foglalkoznak. Az Iroda feladata, hogy minél komolyabb támogatást nyújtson a vezetőknek, a hitoktatóknak, a lelkészeknek és a fiatalok között szolgálónak. Ezért fontos az Ifjúsági Vezetőképző és a Konfi+ – azok a szakmai hálózatok, ahol kapcsolódhatunk egymáshoz. Ezek tükrében az a tervünk, hogy minden évben megszervezzük a Konfi+ konferenciát. Látjuk, hogy a Csillagpont mellett nehéz másfelé irányítani a figyelmünket, de nem szükségszerű, hogy a programjaink kizárják egymást, ennek elkerülésén fogunk dolgozni. A vezetők közötti munkánk megerősítéséhez elengedhetetlen, hogy minden évben találkozzunk egymással ilyen keretek között is.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.