Magyar-szlovák ökumenikus találkozót tartottak Budapesten

2010. október 27., szerda

A két ország ökumenikus tanácsainak vezetői megerősítették elkötelezettségüket a kétoldalú kapcsolatok mélyítése mellett.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) meghívására október 27-én Budapestre, az Ökumenikus Központba látogatott a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöksége.

A magyarországi egyházakat dr. Szebik Imre nyugalmazott püspök, a MEÖT elnöke, Gáncs Péter evangélikus püspök, Kalota József, a Konstantinápolyi Patriarchátus protopresbitere, az ökumenikus tanács alelnöke, dr. Mészáros Kálmán baptista egyházelnök, Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa, Sztupkai Mihály metodista lelkipásztor és dr. Bóna Zoltán, a MEÖT főtitkára képviselte. A Szlovákiai Ökumenikus Tanács képviseletében Milos Klátik evangélikus püspök, az ökumenikus tanács elnöke, Fazekas László református püspök, az ökumenikus tanács alelnöke, Ladislav Krpala, az Ökumenikus Tanács főtitkára, valamint dr. Stefan Markus, a Testvérek Egyház és Ladislav Bily, az Ortodox Egyház vezető személyiségei vettek részt a tanácskozáson. A találkozó a két évvel ezelőtt, Révkomáromban megkezdett kétoldalú megbeszélés folytatása volt.

A két Ökumenikus Tanács képviselői a jó hangulatú megbeszélésen beszámoltak hazájuk ökumenikus életéről és a mindkét országban idén lezajlott választások után kialakult új közéleti, politikai helyzet következményeiről.

A résztvevők megemlékeztek a közös történelmi múltról, ismertették és értékelték hazájuk egyházalapítási és egyházregisztrálási jogi szabályozását. A sokban különböző jogi helyzet ellenére több, mindkét országban jelentőséggel bíró kérdést és problémát érintettek. A két Ökumenikus Tanács figyelemmel kíséri a nyelvtörvénnyel és a kettős állampolgársággal kapcsolatos fejleményeket és bízik a két ország felelős vezetőinek, döntéshozóinak bölcsességében a még nyitott kérdések tisztázása tekintetében.

A jelenlevők megerősítették a megkezdett kétoldalú kapcsolatok mélyítése és folytatása melletti elkötelezettségüket. Felmerült az is, hogy a jövőben érdemes lenne elgondolkodni a visegrádi országok Ökumenikus Tanácsai kapcsolatának szorosabbra fűzéséről, továbbá a két országot érintő ökológiai kérdésekben való egyházi együttműködésről. Szó esett az iszlámmal és más vallásokkal való párbeszéd tapasztalatairól és formáiról is.

A szlovák ökumenikus delegáció nyitottsággal fogadta a magyarországi ortodox és protestáns egyházak javaslatát a jövő évben esedékes magyar EU-elnökséghez kapcsolódó egyházi kezdeményezésekben való együttműködést illetően. A MEÖT képviselői meghívták a Szlovákiai Ökumenikus Tanács képviselőjét a jövő évi ökumenikus imahét budapesti nyitó alkalmára, továbbá megállapodtak abban, hogy az imahét egy napján a MEÖT képviseletében egy magyarországi igehirdető Szlovákiában, illetve a Szlovák Ökumenikus Tanács képviseletében egy szlovákiai lelkipásztor Magyarországon szolgál.

A két testület képviselőinek következő találkozójára – a tervek szerint – jövőre szlovákiai helyszínen kerül sor.

MEÖT Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.