Luther Mártonról készít rajzfilmsorozatot az evangélikus egyház

2010. április 01., csütörtök

 

altA reformáció elindítójáról, Luther Mártonról készít rajzfilmsorozatot a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) az 1517-ben kezdődött vallási megújulási mozgalom 500 éves évfordulójára.

Fabiny Tamás evangélikus püspök elmondta, hogy a rajzfilm rendezője Richly Zsolt Balázs Béla-díjas érdemes művész lesz. Ő készítette egyebek mellett a Kockásfülű nyúl, a Kíváncsi Fáncsi és a Fabulák című gyermekfilm-sorozatokat, illetve a Háry János és a Lapok egy egér naplójából című rajzjátékfilmeket, ezen kívül számos diafilm és gyermeklap fűződik nevéhez.A r ajzfilmsorozat forgatókönyvírójának Lackfi János József Attila-díjjal költőt kérték fel.
Fabiny Tamás megemlítette, hogy a rajzfilm előkészületeiről a rendező beszámolt a reformációi emlékbizottság második ülésén a közelmúltban Budapesten. Ebből kiderült, hogy 200 millió forintos költségvetéssel számolnak a film kivitelezői, a tervek szerint pedig tizenhárom epizódból áll majd a sorozat.
A püspök hangsúlyozta, hogy a Luther Mártonról szóló rajzfilmsorozatnak - amire most keresnek támogatókat - az MEE lesz a tulajdonosa. A potenciális szponzorok között szólt többek között a norvég, amerikai, finnországi evangélikus egyházakról, de természetesen a pályázatok adta lehetőségekkel is élnek majd.
Luther Mártonnak, aki 1517. október 31-én Wittenbergben meghirdette az egyház megújításának programját, zeneművel is szeretnének emléket állítani, ennek elkészítésével a tervek szerint Szokolay Sándort bízzák meg - mondta.
Fabiny Tamás korábban szólt arról is, hogy 2017-ig minden évnek lesz tematikája, idén például Melanchton Fülöpre, Luther legközelebbi munkatársára és teoretikusára emlékeznek konferenciák és pedagógusképzések szervezésével. A reformáció nagyhírű dogmatikusának azzal is emléket állítanak, hogy kiállítják a Magyarországon található, saját kézírású leveleit a budapesti evangélikus múzeumban, illetve azokból egy kötetet adnak ki.
A tematikus évek közül több is kapcsolódik majd a kultúrához: 2012 például A reformáció és a zene, 2015 pedig A reformáció és a képzőművészetek éve lesz.

Forrás: MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.