Köztünk élő marslakók

2019. július 11., csütörtök

„Szeretnénk megnyitni egymás felé a hitet és a tudományt, hiszen nem egymástól elkülönülve léteznek ezek a közegek″ – a Károli Gáspár Református Egyetemen működő RefCOO kutatóműhely különleges beszélgetéssorozatot indított, mely a Csillagpontra is ellátogat.

A legenda szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatókat, tudósokat nevezték marslakóknak. A név a 20. század első felében ragadt rájuk, amikor Szilárd Leó fizikus tréfásan így szólt a földönkívüli élet kutatójához, Enrico Fermihez: „Itt vannak közöttünk, de magyaroknak mondják magukat”.

Az amerikaiak ugyanis úgy vélekedtek a magyar tudósokról, hogy ezek a különleges figurák, akik minden bonyolult kérdést képesek megoldani, és valami furcsa nyelven beszélnek egymás között, csakis marslakók lehetnek. A Károli Gáspár Református Egyetemen működő RefCOO, azaz a Református Művelődésért Kutatóműhely szeretné a fiatalokhoz is közelebb vinni a tudományt, ezért a közelmúltban útjára indítottak egy beszélgetéssorozatot. Komoly nemzetközi karriert befutott tudósokat hívnak meg, hogy meséljenek a tudományukról, az életükről, a pályájukról.

Barabási Albert-László és Vecsei H. Miklós

Számos izgalmas kérdéssel bombázzák a marslakókat, – a többi közt – azt szeretnék megtudni tőlük, hogyan lehet valakiből világszerte elismert szakember? Milyen áldozatokat kellett hozniuk a siker érdekében? Ki vagy mi segítette őket pályafutásukban? Hogyan változott meg a világról alkotott képük? A beszélgetéseknek a budapesti Átrium Színház ad otthont. A talkshow-t Vecsei H. Miklós, Junior Prima-díjas színművész vezeti, azonban a beszélgetés egy pontján kérdéseket intéz a tudósokhoz egy református lelkész, valamint a Károli egyetem egy oktatója és hallgatója is. A RefCOO vendége volt már Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató, a Képlet és a Behálózva című bestsellerek írója, valamint Márka Szabolcs, a New York-i Columbia Egyetem asztrofizikusa, annak a Nobel-díjjal kitüntetett kutatócsoportnak a tagja, amely bizonyította a gravitációs hullámok létezését.

Bársony Márton, RefCOO kutatóműhely vezetője fontosnak tartotta, hogy a július 23-án kezdődő, debreceni Csillagpont Református Ifjúsági Találkozóra is elvigyék a produkciót, hiszen célközönségük a fiatalság.

„Nem is találhattunk volna jobb alkalmat, mint a Csillagpont, hogy teljesítsük vállalásunkat, a tudomány népszerűsítését a fiatalok között. Szeretnénk megnyitni egymás felé a hitet és a tudományt, hiszen nem egymástól elkülönülve léteznek ezek a közegek. A marslakók a magyar szellem kreativitását hirdetik világszerte. A Csillagponton Csorba Lóránt zenész, énekes kérdezi majd Kiss László csillagászt. A Széchenyi-díjas professzor kakukktojás az eddig marslakókhoz képest, mert itthon él, bár Ausztráliában lett igazán elismert csillagász. Kiss László remek mesélő, elhivatott ismeretterjesztő, aki nagy izgalommal várja, hogy megossza az égi titkokat a fiatalokkal” – fogalmazott Bársony Márton.

Józanul megélni a fontos pillanatokat

A Lóci játszik zenekar frontembere, Csorba Lóránt nemcsak a tudomány világában kalandozik majd, hanem a Csillagpont színpadán is debütál. A zenész azt mondja, nagyon szereti azokat a fesztiválokat, amelyek valamiben különlegesek. „A legtöbb fesztivál hasonlóan zajlik, a Csillagpont azonban más, hiszen rengeteg előadás, sportolási- és játéklehetőség is lesz, és ne feledkezzünk meg a lelkiségről sem. Abban is eltérő a Csillagpont, hogy a résztvevők nem a munkából esnek be egy esti koncertre, hanem az egész napot a fesztivál területén töltik, így valóban elmélyülhetnek a programokban, beszélgetésekben. A református ifjúsági találkozó azért is különleges, mert alkohol- és drogmentes – véli Csorba Lóránt.

„A zene ereje mindig hat, bebújik a testrészekbe, anélkül hogy bármilyen tudatmódosítót kellene fogyasztani. Én magam is szeretem józanul megélni a fontos pillanatokat. Így volt ez akkor is, amikor megnyertük a Nagy-Szín-pad! című tehetségkutatót, és a Szigeten léphettünk fel. Bár ott volt a kísértés, hogy megigyak valami erősítőt a nagy izgalom ellen, figyelmeztettem magam, hogy mindig tisztán akarok majd emlékezni erre, a számunkra kivételes napra. A Csillagpontra különleges műsorral készülünk, lesz sok pörgős-táncos dal és olyan számok is, amelyek mélyebb lelki tartalommal bírnak, hiszen a reformátusok között biztosan értő fülekre találnak majd.”

Fekete Zsuzsa, fotó: KRE, Szarvas László

Marslakók Budapesten az Átriumban

– október 17-én, csütörtökön Bánffy Eszter, a Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének első külföldi, és első női igazgatója, a magyar régészettudomány nemzetközi büszkesége,

– december 4-én, szerdán Csíkszentmihályi Mihály, a XX. századi életpszichológiai irányzatok legjelentősebb nemzetközi tekintélye, a Flow című könyv írója beszél az életéről Vecsei H. Miklós színművésszel.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.