Közösen akarnak cselekedni

2012. április 02., hétfő

A cigány szakkollégium közeljövő terveiről és a felmerült finanszírozási problémákról tárgyalt Bölcskei Gusztávval, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnökével március 30-án Debrecenben Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A minisztérium és az egyház együttműködésében, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat keretében szeptember óta működik a cívisvárosban a Wáli István Református Cigány Szakkollégium. Az elmúlt időszakban azonban problémák merültek fel a finanszírozás rendszer kialakításában.

Biztos jövő

Balog Zoltán az Európa rádió kérdésére elmondta: a kezdeteknél mindig vannak gondok, főleg pénzügyiek, de az államtitkárság garanciát vállalt arra, hogy anyagi okokból nem szűnhetnek meg a szakkollégiumok. Hozzátette: „Ebben az ügyben sokkal közelebbi a kapcsolat köztünk és az egyházak között, mintha csak pénzt adnánk. Mi magunk is részt veszünk a szakmai programok előkészítésében, és én remélem, hogy ebből hagyományt tudunk csinálni."

„A finanszírozási problémák európai uniós pályázati lehetőségek segítségével oldódnak meg" – mondta el a rádiónak Bölcskei Gusztáv, a MRE lelkészi elnöke, aki hangsúlyozta azt is, hogy az így kialakuló biztos anyagi forrásoknak köszönhetően szeptembertől bővíteni tudják a szakkollégiumi hálózatot.

Pécsi tervek

A jelenlegi tervek szerint a következő református fenntartású cigány szakkollégiumot Pécsett fogja elindítani a MRE, két év alatt huszonöt fősre növelve a létszámot. Bölcskei Gusztáv szerint az új kollégiumot úgy tarthatják fent a leghatékonyabban, ha a debreceni intézmény telephelyeként működtetik. Emellett az államtitkárság segítségével szeretnék kinyitni a szakkollégiumot roma középiskolások számára, támogatni őket, hogy legyen esélyük bekerülni a felsőoktatásba.

„A néha akadozó kormány-egyház párbeszédben ez egy olyan terület, ahol tényleg kézzel fogható eredményeket tudtunk elérni. Ezt én annak tudom be, hogy le tudunk ülni és egymással meg tudjuk beszélni a dolgokat" – magyarázta a püspök.

A tanácskozáson ezeken kívül szó esett arról is, hogy az elkövetkezendő két évben a minisztérium és az egyház közösen szeretne tenni a szinte már csak vegetáló falvak felzárkóztatásáért is, például lelkészek, orvosok, pedagógusok ottani alkalmazásával.

Forrás: Európa rádió, fotó: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.