Kamaszkór

2010. augusztus 30., hétfő

Nagy ívben kerüld ki őket – hallottam a mellettem sétáló házaspártól, amikor néhány fiatal fekete pólóban, piercinggel, sötétre festett szemmel és arcba lógó hajjal feltűnt velünk szemben az utcán. Emósok. Feltétel nélküli elfogadás? Bátorság? Őszinteség? Mi kell ahhoz, hogy ne menjünk át az út túlsó oldalára, ha kamasz csoportok jönnek velünk szemben? Hogyan kerüljünk közel a konfirmandus korosztályhoz? A Konfi + ifjúsági vezetőknek szóló konferencián válaszoltak a kérdésekre.

Nagy ívben kerüld ki őket – hallottam a mellettem sétáló házaspártól, amikor néhány fiatal fekete pólóban, fekete csőszárú nadrágban, piercinggel, sötétre festett szemmel és arcba lógó hajjal feltűnt velünk szemben az utcán. Emósok. A 13-15 évesek körében ma az emo számít menőnek. Ez a letargikus hangvételű, punk-pop stílus jó ideje óriási sikert arat Európában. Vajon aki az utcán nagy ívben kikerüli a "furcsa" fiatalt, ő sohasem volt hippi? Sohasem akart kitűnni? Soha nem akarta magára felhívni a figyelmet? Minden bizonnyal valamelyik kérdésre igen a válasz, persze az is, hogy nem kent vastagon fekete szemfestéket férfiként a szeme alá, fájdalmát kifejezve ezzel. Feltétel nélküli elfogadás? Bátorság? Őszinteség? Mi kell ahhoz, hogy ne menjünk át az út túlsó oldalára, ha kamasz csoportok jönnek velünk szemben? Hogyan kerüljünk közel a konfirmandus korosztályhoz?

A Konfi+ ifjúsági vezetőknek szóló konferencián válaszoltak a kérdésekre. A találkozó százötven fős több napos szakmai műhely volt, amelyen lehetőség nyílt az ifjúsági munka különböző modelljeinek megismerésére, előadásokon és kiscsoportos beszélgetéseken foglalkoztak a 13-14 éves korosztályt érintő kérdésekkel.

A konferenciára nemcsak az anyaországból, hanem a Kárpát-medence minden területértől érkeztek érdeklődők. Lőrinc Csilla lelkipásztor Erdélyből utazott a berekfürdői Megbékélés Házába. A parajdi segédlelkész szerint ha most fiatalon nem lesznek gyülekezeti tagok a kamaszok, akkor később sokkal nehezebben tudják megszólítani a korosztályt. „Nem volt könnyű a sok műhely és szeminárium között választani, mert mindegyik jó témát kínált. Nagyon tetszett a konfirmandus családok látogatásáról szóló szeminárium, mert ott olyan impulzusokat és ötleteket kaptam, amelyeket biztosan hasznosíthatok. Jó volt találkozni és beszélgetni a résztvevőkkel és látni, hogy ugyanazok a kérdések vannak bennük, hasonló problémákkal küzdünk” – fogalmazott Lőrinc Csilla.

"Nekem nagyon sokat jelentettek a főelőadó, Kerekes Szabolcs előadásai – kezdi összegzését Veres Péter a három napról. A lelkész szerint a nehéz korszakot átélő korosztály felé óvatosan kell közelíteni. - Érdekes és új gondolatokat és ötleteket adott a drámapedagógiáról szóló műhely. Mindenképpen szeretnék ebben a módszerben még jobban elmélyülni és kamatoztatni a gyülekezetemben az ifjúsági munka területén."

Somogyi Csaba politológia szakos hallgató sok olyan ötletet hallott, amelyet hazatérve Pilisre az ifi órákon kamatoztathat. Szerinte nagyon jó volt a kreatív ifi óráról szóló műhely és elgondolkodtató volt Hézser Gábor a pubertáló család dinamikájáról tartott előadása. Az egyetemista örömmel summázta, hogy a Konfi+ „egy olyan motor volt, amely sokunkban elindított egyfajta új szemléletet”.

Tóth Orsolya református lelkipásztornak sokat jelentett, hogy „ki mertük mondani, a problémáinkat és fel mertük vállalni azokat a dolgokat, amelyekkel a mindennapokban harcolunk a fiatalokkal való foglalkozás során.” A Tiszáninneni Református Egyházkerület Missziói Központjának munkatársa úgy érzi, hogy az előadások témája nagyon széles palettán mozgott, ugyanis volt olyan szakember, aki a drogprevencióval foglalkozott és volt, aki a drámapedagógiával. „Jó, hogy végre tudjuk, kihez fordulhatunk, ha az ifjúsági munka egy-egy részterületével, új módszerekkel szeretnénk megismerkedni” – vélekedik Tóth Orsolya.

„A Konfi + célja a gyakorlati képzésen túl a Kárpát-medencei szinten való hálózatépítés és szakmai műhelymunka elindítása – mondta Siba Balázs szervező. A Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője hozzátette, a továbbképzés az angolszász konferenciák rendszerét követve a résztvevők számára lehetőséget biztosított a különböző szemináriumok, műhelyek közti választásra. – A visszajelzések alapján mondhatjuk azt, hogy ez egy erős kezdés volt, és nemcsak azért mert ez az első olyan ifjúsági vezetőknek szóló konferencia, amely határokon átível, hanem mert a problémákra megoldási lehetőséget is próbál nyújtani."

A három nap alatt csaknem harminc szemináriumból lehetett választaniuk a résztevőknek. Az előadók mindegyikével készült egy-egy riport, amelyet nemsokára a reformatus.hu honlapon hallgathatnak meg, valamint a szervező Zsinati Ifjúsági Iroda egy DVD-t is készít ezekből.

Dobos Zita/Fodor Zsófia

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.