Jeruzsálemi egyházvezetők tiltakoznak

2018. március 02., péntek

Egy meglehetősen szokatlan akció keretében zárta be kapuit a Szent sír templom vasárnap. A tiltakozás előzménye a jeruzsálemi városvezetés azon tervezete, amely lehetővé tenné számukra több tízmillió dollárnyi adó beszedését, továbbá az egyházi földek elkobzását.

A jeruzsálemi Szent sír templom közös igazgatás alatt áll, a görög ortodox, az örmény és a római katolikus egyházak közösen felügyelik. Mint ismeretes, a jeruzsálemi városvezetés nemrégiben jelentette be szándékát, hogy az egyházak városi tulajdonait megadóztatva 650 millió sékelt kíván beszedni. Az egyházi vezetők  szerint ez egy „szisztematikus hadjárat” a szentföldi egyházak és a keresztény közösség ellen. „Ezekkel a botrányos fizetési követelésekkel és a határozatokkal, amik az egyházi vagyon, tulajdon és bankszámlák kisajátítását célozzák meg az állítólagos adóhátralék miatt, kritikus szintre emelkedett az ellenünk folyó támadás.” A nyilatkozat így folytatódik: „Ez a gyalázatos bánásmód az egyházakkal és a keresztényekkel szemben egy diszkriminatív és rasszista törvényjavaslatban csúcsosodott ki, amely kizárólag a szentföldi keresztény közösség tulajdonait veszi célba.” 

Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára szerint ebben a drámai és példanélküli helyzetben a jeruzsálemi egyházak vezetőinek nagyon ébernek kell lenniük az egyházak helyzetét illetően. „Azzal a kéréssel fordulunk Izrael kormányához, hogy szüntesse meg a támadásokat, amik veszélyeztetik az egyházak jövőbeni jelenlétét Jeruzsálemben” – mondta Tveit. „Ebben a rendkívüli helyzet szükségessé teszi valamennyi egyházi vezető és kormányzat támogatását, aki fontosnak tartja, hogy Jeruzsálem megmaradjon a három világvallás – kereszténység, zsidóság, iszlám – szent városaként.”

1900 óta először fordult elő vasárnap, hogy bezárták a Szent sír templomot Jeruzsálemben. Az egyházvezetők által az adóügyi viták miatt február 26-án közzétett nyilatkozatot követően az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu közleményt adott ki, amelyben bejelentette a rendelet végrehajtásának felfüggesztését és a kiállt a vallásszabadság megőrzése mellett. Az egyházak válaszként újra megnyitották a templomot a közönség előtt és tárgyalásokat kezdenek Hanegbi regeionális együttműködésért felelős miniszterrel, és „mindazokkal, akik szeretnék, hogy Jeruzsálem, ahol a kereszténység továbbra is kihívásokkal szembesül, szent városként a három monoteista vallás békés együttélésének helye lehessen”.

Fordította: Tamási Richárd

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.