Izrael: ismét megnehezített húsvét lesz?

2010. március 25., csütörtök

altIzraelben minden évben gördítenek a hatóságok valamilyen akadályt az ünneplés útjába. Csak húsvétkor lehet meglátogatni a jeruzsálemi Sír-templomot, ami ellen főként az ortodoxok tiltakoznak.

Hírügynökségi jelentés szerint az izraeli turizmus-minisztérium arra adott engedélyt, hogy a templomot maximum 10 ezer személy látogathatja meg. Az egyházak erre a korlátozásra kreatívan reagálnak. A nagyszombati „szent tűz” ortodox liturgiát például kivetítőkön át közvetítik, így azon sokkal többen vehetnek részt, mint ahányan beférnek a templomba. Az elmúlt években sokszor utasította el a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva a belépést a templomba, illetve belépőjegyek kiadását. A katolikus húsvét hajnali liturgiára idén az ortodox hívők nagyszámú megjelenése miatt csak a celebráló papok kapnak belépési engedélyt. Ez évben az ortodox és a katolikus naptár szerinti ünnepek is egy napra esnek, s ez okozza a megsokszorozódott érdeklődést, s egyben biztonsági intézkedéseket is. Kiváltképpen nehéz helyzetben lesznek a palesztinai keresztyének, ugyanis a zsidó pászkaünnep miatt virágvasárnaptól csak néhány beléptetési pont marad nyitva a nyugat-jordániai területről beutazni szándékozók előtt. (kipa.de – RV.de – 2010-03-24 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.