Húsvét előtt

2013. március 25., hétfő

Az ünnep kapcsán körlevélben fordult valamennyi gyülekezethez és intézményhez az MRE Elnöksége, egyúttal az egyház közösség előtt álló feladatokról is tájékoztatást adva. Így az MRE valamennyi gyülekezetéhez megismerheti a Jövőkép-bizottság munkáját, az állami iskolákban bevezetendő hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatos fejleményeket, így is bekapcsolódhat a Szeretethíd előkészületeibe, valamint megismerheti az idei Csillagpont, a 2013-as egyszázalékos kampány plakátjait.

„A feltámadt Jézus, ezt a diadalt és dicsőséget nem viszi magával a mennybe, új szövetségként felajánlja a tanítványoknak. Az Isten munkája által megszülető „új örömbe" vetett hit itt marad ebben a világban. Ti vagytok erre a tanúk – mondja Jézus.  Isten úgy döntött, hogy a feltámadt Krisztus igazságát és dicsőségét általunk hirdeti ebben a világban. Tanúságtevői, tanúi, Kálvin szavaival, munkatársai lehetünk az Ő kegyelmének. Tanú vagy. Keresztyén voltunk azonos tanú voltunkkal" – fogalmaz a Magyarországi Református Egyház Elnökségének húsvéti körlevele (a körlevél teljes szövege elérhető innen), amely az ünnep előtt eljut valamennyi gyülekezethez és az egyházi intézményekbe. Az idei húsvét igei mottója ez lett: „Ti vagytok erre a tanúk" (Lk 24,48)

Az ünnepi üzenet mellett azonban több, az MRE életét a közeljövőben is érintő eseményre, fejleményre is felhívta a figyelmet az Elnökség levele.

„Amikor kézbe veszitek ezt a füzetet, arra kérlek benneteket, hogy rendhagyó módon, 'lentről, fölfelé' olvassátok. Nem a sorkövetésre gondolok, hanem a lelkületre, a hozzáállásra" – ezek az Egyházi Jövőkép Bizottság elnökének sorai. Harmathy András annak kapcsán szólította meg a gyülekezeteket, hogy az általa vezetett testület egy füzetet állított össze, amely nem egy „szabályrendelet", aminek engedelmeskedni kell, hanem egy segédeszköz, ami által a gyülekezetek – az ország összes református gyülekezete egyszerre – ráébredhetnek saját szerepükre és küldetésükre. Az EJB teljes levele letölthető a jobb sávból.

Az Elnökség levelében a Magyar Református Szeretetszolgálat is megszólította a gyülekezeteket annak kapcsán, hogy 2013. május 24-25-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Szeretethíd – Kárpát-medencei református önkéntes napokat. "2011-ben, az Önkéntesség Európai Évében a Szeretethíd több mint tízezer önkéntest mozgatott meg, ez a szám 2012-ben már tizenegyezer fölé emelkedett. „Bizakodunk, hogy az idei évben még több önkéntest tudunk megmozgatni kétnapos önkéntes akciónkkal. Az Alkotmányozó Zsinat évfordulóján mozduljon újra együtt a magyar reformátusság!" – olvashatóak Pál Sándor szavai. (A MRSZ kuratóriumi elnökének levele elérhető a cikk melletti jobb hasábból.)

A zsinati elnökség emellett egy-egy plakáttal hívja fel a gyülekezetek figyelmét az állami általános iskolák első és ötödik osztályában szeptembertől választható református hit- és erkölcstanoktatásra, a júliusban megrendezendő Csillagpont ifjúsági találkozóra, valamint egyházunk idei egyszázalékos kampányára.

MRE Kommunikációs Szolgálat

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.