Hűséges a feltámadásig

2018. január 23., kedd

„Hűséges volt, az ezer ügyben eljáró, a másokért mindig közbenjáró barát szívós kitartásával. Ezért nemcsak gyászoljuk őt, hanem hálát adunk egész életéért" – búcsúztatta Tőkéczki László történészt, gyülekezeti tagját és egyházkerületi elnöktársát Bogárdi Szabó István püspök. A Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnokát január 23-án, kedden temették el Budapesten, a Fiumei Úti Sírkertben.

A hűséges baráttól és szolgatárstól búcsúzott Bogárdi Szabó István, mikor felidézte Tőkéczki László konfirmációi igéjét, Jézus bátorítását a Jelenések könyvéből: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.” (Jel 2,10) A Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke azzal vigasztalta a gyászolókat, hogy Jézus Krisztus halálával és feltámadásával szerez barátokat. „Isten barátjának lenni azt jelenti számunkra, hogy megnyílik az isteni élet kellős közepe, ahol nem a sikerességünk, erőnk, befolyásunk (…), hanem egyedül a bizalom, a megbízhatóság, a hűség dönt el mindent – a Krisztus hűsége.” Mint mondta, Tőkéczki László világlátásának, barátságának ez volt a forrása mindhalálig, és a hűséges Jézusra tekintve remélhetjük: egészen a feltámadásig.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az egykori pályatársat és munkatársat méltatta, aki magát nem kímélve végezte tudományos és ismeretterjesztő munkáját. A tudás elsajátítása kötelesség, a megszerzett tudás köztulajdon, továbbadása pedig közérdek – ennek szellemében tevékenykedett élete végéig: ismeretterjesztő előadásokat tartott szerte a Kárpát-medencében, szerkesztette a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat lapját, a Valóságot, korabeli források felkutatásával igyekezett helyreállítani a Tisza István miniszterelnökről kialakult téves képet. Mint mondta, Tőkéczki László élete azért üzenetértékű, mert a fiatal nemzedékeket igyekezett megismertetni a múltjukban rejlő erőforrásokkal.

A közéletben is aktív protestáns értelmiségitől búcsúzott Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere azt emelte ki a gazdag életútból, hogy Tőkéczki László felismerte: a történelem segít megérteni életünk lényegét, ezért az oktatás és az ismeretterjesztés segítségével igyekezett nemzetét visszavezetni saját múltjához. Mint mondta: valódi népnevelő volt, aki közéletben is aktív volt, méltányosan és részrehajlás nélkül vitázott, mindig megvédte a védteleneket.

Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Dunamelléki Református Egyházkerület saját halottjaként búcsúztatta. A szertartáson Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is részt vett.

Tőkéczki László rövid betegség után, 2018. január 8-án reggel hunyt el. A Széchenyi-díjas történész az ELTE tanszékvezető tanára volt, emellett betöltötte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat alelnöki pozícióját is. Számos könyve, tanulmánya jelent meg. Elnöke volt az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítványnak, valamint alapító tagja a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítványnak. A budahegyvidéki református gyülekezet tagját 2002-ben a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzőjévé, 2009-ben főgondnokává választották, amely pozíciót egészen haláláig betöltötte.

Feke György, fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.