Háromszáz éves a szentpétervári evangélikus gyülekezet

2010. december 08., szerda

 

altDecember 5-én lett háromszáz éves a szentpétervári evangélikus gyülekezet. 1710-ben Cornelius Cruys adományozott egy kápolnát a lutheránusoknak.

December 5-én lett háromszáz éves a szentpétervári evangélikus gyülekezet. 1710-ben az orosz flotta német származású helyettes admirálisa, Cornelius Cruys adományozott egy kápolnát a lutheránusoknak. Így indult orosz földön a történet.

altAz ünnepi alkalomról a hamburgi missziói központban is megemlékeztek, mivel a Hanza-város jó kapcsolatokat ápol Szentpétervárral. A szentpétervári evangélikusok mai nagy templomukat 1838-ban építették háromezer ülőhellyel. 1937-ben az orosz kommunista-ateista kormányzat bezáratta a templomot, 1962-ben uszodává alakították át. A kezdetekkor Nagy Péter cár adományozott új telket a gyülekezetnek a Nyevszkij Proszpekten. Az első, még fatemplomnak épült szent hajlék terveit az olasz-svájci építész, Domenico Trezzini készítette, ezt építették át később kőtemplommá, románkori bazilika-stílusban. Az oltárképet az akkori idők híres német-orosz festője, Karl Brüllow készítette. A gyülekezetnek a bolsevik forradalom előtt 15 ezer tagja volt. Ma 600 aktív tagja van, az istentiszteletet orosz és német nyelven felváltva tartják. Istentiszteletek mellett a nagyszerű épületben gyakran tartanak koncerteket és képzőművészeti kiállításokat is. (aktuell.ru – jesus.de – 2010-12-06 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.