Elnökségi üléssel kezdődött Temesváron a Generális Konvent tanácskozása

2011. június 21., kedd

A Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek elnökségeit tömörítő testület hétfői ülésén többek között tárgyaltak a Gachal János délvidéki mártír püspökre való megemlékezésről.

Temesváron tartotta ülését a Generális Konvent Elnöksége. Az ülés fő témája a június 21-22-i Generális Konvent ülés előkészítése, napirendjének véglegesítése volt.

A Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek elnökségeit tömörítő közösségben a magyarországi egyházkerületek elnökségei ismertették a Magyar Országgyűlésnek benyújtott új egyházi törvény tervezetét és szóltak az ország nehéz gazdasági helyzetéből fakadó várható egyház-finanszírozási nehézségekről is.

A házigazda királyhágómellléki egyházkerület püspöke, Csűry István, valamint Bölcskei Gusztáv, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke

A jelenlévők beszámoltak egyházkerületük május 22-e, a Magyar Református Egység napja alkalmából szervezett eseményeiről, megemlékezéseiről és ismertették egymással a VI. Református Világtalálkozóhoz kapcsolódó eseményeiket.

Az Elnökség megvitatta Gachal János délvidéki mártír püspökre való megemlékezés lehetséges formáit, de döntést egyelőre – többek között a Szerbia és Magyarország közös történelmi vizsgálódást végző bizottsága munkájának eredményére várva – nem hoztak.

A Konvent Elnöksége este a plenáris ülésre meghívott magyar református diaszpóra már megérkezett képviselőivel találkozott, hogy az együttműködés és az egység kérdéseiről egyeztessenek. A tanácskozáson az Egyesült Államokból Szabó Sándor püspök az Amerikai Magyar Református Egyház, Poznán Béla püspök a Kálvin Egyházkerület képviseletében vett részt, a Svájci Magyar Nyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetsége képviseletében Pataky Ferenc elnök volt jelen. A kötetlen megbeszélés során megvitatták a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozás elvi és gyakorlati lehetőségeit.

Református.hu, fotók: Barcza János

Valamennyi írásunk a Generális Konvent temesvári plenáris üléséről:
Véget ért a Generális Konvent idei plenáris ülése
A felvidéki reformátusok is csatlakoztak a Magyar Református Egyházhoz
Isten bennünk és velünk épít – megkezdte plenáris ülését a Konvent
A Generális Konvent temesvári plenáris ülésének zárónyilatkozata
Nemzetpolitikai tabudöntögetés - Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadása
A Kárpát-medencei reformátusság szerves része vagyunk - interjú Csáti Szabó Lajos horvátországi püspökkel

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.