Desmond Tutu visszavonul – köszönet a dél-afrikaiaknak

2010. augusztus 01., vasárnap

altA  Béke Nobel-díjas dél-afrikai anglikán érsek, Desmond Tutu októberben lesz 79 éves. Elhatározta, hogy nyilvános, közéleti tevékenységéből visszavonul.

Úgy gondolom, mindazt megtettem, amit tehettem, s valóban szükségem van időre ahhoz is, hogy egyéb dolgaimat is rendezzem – jelentette ki július végén a cape towni Szent György katedrálisban. Tutu volt az első fekete főtitkára az Egyházak Dél-Afrikai Tanácsának, már 1978-ban. 1986-ban ő lett az első fekete anglikán érsek Cape Townban, ebből a tisztségéből 1996-ban vonult vissza. 1984-ben megkapta a Béke Nobel-díjat, a dél-afrikai faji megbékélésben kifejtetett elkötelezett küzdelméért. Tutu most kijelentette: eljött az ideje a csendes elmélkedésnek, összegezésnek. Szeretne mind több időt tölteni családjával és az olvasással. Minden foglalatosságát, ami a közszerepléshez kapcsolódik, 2011 februárjáig szeretné letenni, de tudja, hogy teljesen még így sem tud visszavonulni. Az idősekkel szeretne foglalkozni abban a központban, amit róla neveztek el. „És szeretnék rooibos-teát szürcsölgetni feleségem társaságában délutánonként, krikettezni, elutazni gyermekeimhez, unokáimhoz” – fogalmazott vágyairól. Köszönetét fejezte ki dél-afrikai honfitársainak, hogy küzdelmében sokan álltak mellette, s reményét fejezte ki, hogy hazája fejlődő ország lesz, ahol az emberek együttérzők lesznek, megértőek, egymást támogatók, s ahol minden dél-afrikai megtalálja számítását és helyét, és soha sem kell elhagyni hazáját. (pcusa.org – 2010-08-01 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.