Böjtölnek az olimpián

2012. július 31., kedd

A nyári olimpián többszáz muszlim versenyző törekszik arra, hogy a Ramadán idején is dobogós helyet érjen el. A vallási előírások szerint ebben az időszakban napfelkeltétől napnyugtáig mind az evéstől, mind pedig az ivástól tartózkodniuk kell. Az ételek és italok napi tizenhat órás kerülése nem segíti elő a jó szereplést. Mégis, az idei londoni olimpiai játékokon több száz sportoló készül a vallási előírások betartására, miközben eltökélten küzdenek az aranyéremért.

Közel háromezer muszlim férfi és női sportolót érint ez az áldozatteljes lemondás, mivel az Olimpia idén egybeesik a Ramadánnal. A Ramadán alatt a muszlimok egy teljes hónapon át böjtölnek, ami azt jelenti, hogy még víz sem érhet a szájukhoz, amíg le nem ment a nap. Habár fiatal gyermekekkel, terhes asszonyokkal és betegekkel kivételt szokás tenni, a harminchat számban szereplő muszlim versenyzők nem tartoznak a kivételezettek kategóriájába.

Az algír nemzetiségű Mohamed-Khaled Belabbas, aki a háromezer méteres akadályfutás résztvevője lesz, szintén érintett a Ramadán betartásának kérdésében.

„Nem számolok hátránnyal"

A muszlim vallású Belabbas számára a vallásgyakorlat fontosabb, mint a sport. „Úgy fogok most is böjtölni, mint eddig. Nem változtatok a szokásaimon." Belabbas hisz abban, hogy a Ramadán miatt nem fog hátrányos helyzetbe kerülni. Csak arról van szó, hogy a más vallású sportolóknál kimerültebben fog a célszalaghoz érkezni.

Azonban nem minden muszlim olyan optimista, mint Belabbas. Az Iszlám Emberi Jogok Bizottsága (IHRC) már 2006-ban felismerte, hogy mivel a Ramadán minden évben tizenegy nappal korábban kezdődik, 2012-ben egybe fog esni az olimpiával. Az IHRC, többek között Törökországgal, Egyiptommal és Marokkóval összefogva kérvényezte, hogy az olimpiát tegyék más időpontra, ezzel biztosítva a muszlim sportolók esélyegyenlőségét. A Nemzetközi Olimpia Bizottság (IOC) azonban hajthatatlan maradt. A szervezet nemrégiben újra kijelentette, hogy a tizenhét napos versenysorozat nem vallási, hanem világi esemény.

A FRANCE 24-nek szóló nyilatkozatában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a következőket állította: „Az Olimpián együtt küzdő sportolók között az összes vallás képviselve van. Így természetes, hogy néhány nap (péntek, szombat, vasárnap) nehézséget jelenthet bizonyos vallások képviselőinek. A vallásgyakorlat minden olimpikon személyes ügye, és saját meggyőződésének függvénye."

Miközben több muszlim sportoló jelezte, hogy betartja a böjtöt, a győzelem érdekében néhányan rugalmasabban kezelik a kérdést.

„A fizikumunk nyilvánvalóan legyengül"

A tizenhét éves Noor al-Malki katari futótól, aki a női százméteres számban indul, nem várnak medált. A futónő elsődleges célja, hogy megdöntse saját országának rekordját. „Nehéz lesz, de nincs mit tenni: a Ramadán most van" - nyilatkozta. „Be kell tartani az ünnepet. Azonban országos csúcsot szeretnék felállítani, és ha úgy érzem, hogy ez nehézségbe ütközik, akkor mégsem tartom be a böjtöt."

Sara El-Bekri marokkói úszó már eldöntötte, hogy nem böjtöli át az idei Ramadánt. „A fizikumunk nyilvánvalóan legyengül" - jegyezte meg az ötven- és százméteren is bajnok mellúszónő. „Kettészakadunk abban az igyekezetben, hogy betartsuk hitünk öt alappillérének egyikét, és hogy Londonban a lehető legjobb formánkban teljesítsünk az olimpián."

Támogatják a sportolókat

Egy érvényben lévő muszlim fatva (szabályzat) szerint El-Bekri és társai elvileg mentesülhetnek a böjt hagyománya alól. A fatva értelmében az „utazóknak" nem kell betartaniuk a böjtöt az olimpia alatt.

Néhány ország felismerte a Ramadánnal kapcsolatos problémákat, és úgy döntöttek, segítséget nyújtanak sportolóiknak. Az Arab Emírségek vallási vezetői kiadtak egy fatvát, amely szerint a sportolók most tartózkodhatnak a böjttől.

„Senkinek sem kell nyomás alatt éreznie magát. Sejk Ahmed al-Haddad, Dubai főmuftija kijelentette, hogy akik most nem tartják be az előírásokat, azok a játékok után bepótolhatják a böjtöt" - ez a közlemény Ali Mahditól, az Emírségek olimpiai labdarugó válogatottjának edzőjétől származik.

A Marokkói Ifjúsági és Sportminisztérium is megkérte saját országának vallási vezetőit, hogy adjanak ki egy ehhez hasonló fatvát. A döntés a napokban várható. A konzervatívabb muszlim országok (Irán, Szaúd-Arábia, stb.) sportolóinak azonban tartaniuk kell magukat a szent hónap előírásaihoz.

A muszlim sportolók problémáját érzékelve az olimpia szervezői néhány új logisztikai megoldással reagáltak. Minden helyszínre ételt szállítanak azok számára, akik napnyugtakor élelemhez szeretnének jutni, és az Olimpiai Falu étterme egész éjjel nyitva tart majd.

Burns Katalin

Forrás: www.france24.com

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.