Berekfürdőn az EVT fogyatékossági érdekképviseleti csoportja

2012. május 23., szerda

Berekfürdőn tanácskoztak az EDAN munkacsoport tagjai, akik célja, hogy támogassák az egyéni, egyházi és egyházi szervezetek által folytatott missziót a fogyatékkal élők között és értük világszerte.

A május 14. és 18 közötti tanácskozáson a Kelet-Európában tapasztalható jó megoldások felmutatásával igyekezett kitartásra ösztönözni a résztvevő munkacsoport tagokat, akik a világ különböző tájairól érkeztek.

A gyűlés témái között az EDAN előtt álló feladatokat is sorra vették, amelyek mindegyikének igyekeztek pontos határidőt adni. Az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottságának 2003-ban kiadott, a fogyatékkal élők helyzetéről szóló, Interim Statement elnevezésű publikáció pontjai szerint haladtak végig a teendőkön, kielemezve, értelmezve, és továbbgondolva azokat. A dokumentum a fogyatékkal élők helyzetét taglalja, valamint összefoglalja a teológiai és keresztyén megközelítést, mely szerint az Egyház mindenkié és mindenkiért működik és minden ember ajándék.

Az egybegyűltek az egyik legsürgősebb feladatként a dokumentumnak nemzeti nyelvekre fordítását ítélték meg. Az is központi kérdéssé lett, hogyan lehet azon országok egyházait, képviselőit, akik még nem képviselik magukat az EDAN-ban. Látogatások szervezése, új dokumentumok kiadása merült fel ötletnek.
Az is hangsúlyt kapott a három nap alatt, mi módon történjen a teológiákon a gyakorlati fogyatékossági képzés.

Az Afrikát, Ázsiát, Észak- és Közép-Amerikát, Észak- és Közép Európát képviselő résztvevők célkitűzéseit kreatív módon ösztönözte a Debrecen Nagytemplomi gyülekezet Immánuel Otthonának meglátogatása, amely a maga nemében egyedülálló intézmény. Arra mutatott példát, hogyan lehet a Krisztusba vetett hitet a legmagasabb szakmai színvonalon ötvözni a fogyatékos gyermekeket nevelő családok támogatásával.

Nem csak az intézmény spirituális és adminisztratív vezetésébe, a foglalkozásokba való betekintés lepte meg a látogatókat, hanem alkalom nyílt arra, hogy terített asztal mellett a vendégszeretetet is megízleljék, értesüljenek az országos siketmisszió helyi csoportjának munkájáról, és az egyházmegye esperese, Vad Zsigmond személyesen ossza meg missziói látását.

Az Egyházak Világtanácsának (WCC) szervezete az EDAN (Ecumenical Disabilities Advocates Network). Az EDAN-t 1998-ban alapították azzal a céllal, hogy előmozdítsa a fogyatékkal élők helyzetét az egyházban és a társadalomban. Az EDAN központja Nairobiban, Kenyában van, a szervezet vezetője maga is kenyai. Éves ülésüket, melyen az EVT tagországok képviselhetik magukat, mindig másik tagország látja vendégül. Maguk az EDAN tagok is különböző testi fogyatékkal küzdenek.


A legfőbb célkitűzésüket alkotmányukban úgy fogalmazzák meg, hogy munkájuk előmozdítani a fogyatékkal élők aktív részvételét betagozódását mind a lelki közösségbe, gyülekezeti életbe, mind a társadalmi környezetbe. Az ökumenikus munkacsoport tevékeny hálózat kíván lenni, hogy előmozdítsa a fogyatékkal élők helyzetét azzal, hogy teret ad közreműködésüknek és ajándékaiknak az ökumenikus mozgalomban.

Muzsnai István, Külügyi Iroda, ref.hu Fotó: Oláh Istvén, lelkész

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.