Az EVT is reagált a párizsi terrortámadásra

2015. november 16., hétfő

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) svájci végrehajtó bizottsági ülésén elítélte a bejrúti és párizsi merényleteket, valamint szolidaritásáról biztosította az áldozatok családjait. Az EVT hisz abban, hogy az emberek tisztelete erősebb, mint a tébolyító terror.

„Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.” (Mikeás 6,8) 

November 13-án Párizs lakói újra szembesülni kényszerültek a terrorral, az erőszakkal és halállal a fegyveres támadások következtében, amelyek több mint 120 halálos áldozatot követeltek és sok száz sebesültet hagytak hátra. Szívünkben és gondolatainkban hordozzuk az áldozatokat, családjaikat és barátaikat, a gyászolókat és az egész francia népet. Együtt érzünk velük és imádkozunk értük. Imádkozunk azért, hogy vigasztalást találjanak a szeretetben és gondoskodásban, amit azoktól az emberektől kaptak, akiket brutálisan elszakítottak tőlük, és mások, családtagok és szomszédok támogatásában és szolidaritásában, bárkik és bárhol is legyenek azok.    

Libanon népe ugyanezt az erőszakot és keserűséget szenvedte el néhány napja, és ezzel felkerült a hasonló támadások áldozatainak, országoknak és embereknek tragikusan hosszú listájára.

Az egy emberi nem tagjaiként, tartozzunk bármely valláshoz vagy legyünk akár vallásnélküliek, meg kell mutatnunk, hogy az emberi élet és méltóság tisztelete, amelyben közösen osztozunk, erősebb, mint a terrortámadás gonoszsága és a vallás perverziója. Az EVT végrehajtó bizottságának tagjaiként, keresztyén egyházak képviseletében szerte a világból, a svájci Bogis-Bossey-ban ülésezünk ezekben a napokban és imádkozunk, s bizonyosak vagyunk afelől, hogy a teremtő Isten, minden élet forrása, vigaszt és védelmet ad azoknak, akik ezt a súlyos támadást elszenvedték és mindenkinek, akit szenvedés és félelem sújt. Reméljük és imádkozunk érte, hogy üzenetünket is annak biztos jelként fogadják, hogy nincsenek egyedül.

A brutalitás láttán az emberiség nagy családjának, hívőknek és jóakaratú embereknek egyaránt össze kell fogniuk és közösen elkötelezni magukat arra, hogy a hasonló erőszakos cselekedeteket megelőzendő egymásról gondot viseljenek és egymást védelmükbe vegyék. Nem fogadhatjuk el, hogy a terrorizmus rémtetteit Isten vagy bármely vallás nevében igazolni lehet. A vallás nevében elkövetett erőszak nem más, mint a vallás ellen elkövetett erőszak. Minden ilyen kísérletet elítélünk és szigorúan visszautasítunk. Válaszul ragaszkodjunk és őrizzük meg a demokrácia, az interkulturalitás és emberi jogok értékeit, amelyek ellen a terrorizmus támadást indított. Ne hagyjuk, hogy ezek az események megingassák az erőszak és háború elől menekülő emberekkel szembeni gondoskodásunkat és vendégszeretetünket. Továbbra is törekedjünk arra, amit kötelességünknek érzünk, nevezetesen, hogy igazságosan cselekedjünk, a szeretetben könyörületesek legyünk, s alázattal járjuk az igazságosság és béke útján, Istennel.          

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.