Az EVT főtitkára nyilatkozatban ítélte el a Gázába tartó segélyhajók elleni támadást

2010. június 01., kedd

altAz Egyházak Világtanácsa nagy aggodalommal értesült arról, hogy az izraeli haditengerészet hétfő hajnalban nemzetközi vizeken megtámadta a humanitárius segélyt szállító, Gázába tartó hajót, ezzel legalább tíz civil halálát és sokak sebesülését okozva. Elítéljük a támadást és az ártatlan emberek meggyilkolását – olvasható abban a nyilatkozatban, melyet az EVT főtitkára adott ki.

altAz Egyházak Világtanácsa nagy aggodalommal értesült arról, hogy az izraeli haditengerészet hétfő hajnalban nemzetközi vizeken megtámadta a humanitárius segélyt szállító, Gázába tartó hajót, és ezzel legalább tíz civil halálát és sokak sebesülését okozta. Elítéljük a támadást és az ártatlan emberek meggyilkolását, akik a Gázai övezetben 2007 óta Izrael megbénító blokádja alatt élő embereknek szerettek volna humanitárius segítséget nyújtani. Elítéljük továbbá azt, hogy Izrael botrányos módon megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy megtámadt és megszállt egy segélyszállítmányt nemzetközi vizeken. Imádkozunk azokért, akik átélték a támadást, különösen is az elhunytak hozzátartozóiért. 
Sürgetjük, hogy az izraeli kormány telepítse haza mindazokat, akiket az izraeli hadsereg fogva tart. Felszólítjuk Izraelt, hogy azonnali hatállyal engedje szabadon a lefoglalt hajókat és vessen véget a gázai gazdasági blokádnak. Jól megfontolt véleményünk, hogy a gázai övezet lakóinak jogos humanitárius szükségleteit a nemzetközi joggal összhangban ki kell elégíteni. Felszólítjuk továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy kezdeményezze a támadás teljes körű kivizsgálását. A gázai partoknál tegnap este történt sajnálatos események újból megerősítik a sürgető szükségét annak, hogy Izrael véget vessen a palesztin területek katonai megszállásának. Az Egyházak Világtanácsa ismételten megerősíti elkötelezettségét a Palesztina és Izrael igazságos és tartós békéjéért folytatott munkájában.

Rev. Dr. Olav Fykse Tveit
EVT főtitkára

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) küldetése, hogy a keresztyén egyházak hitbeli egységét, tanúságtételét és az igazságos és békés világért végzett szolgálatukat előmozdítsa. Az EVT, az egyházak 1948-ban született ökumenikus közössége, napjainkban 349 protestáns, ortodox, anglikán és más egyházat tömörít, amelyek 110 országban több mint 560 millió keresztyént képviselnek. Az EVT ezen kívül együttműködik a Római Katolikus Egyházzal is. Főtitkára a Norvég (Evangélikus) Egyház lelkésze, Dr. Olav Fykse Tveit. Központja Genfben található.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.