Az EVT a béketörekvések támogatására hív

2018. április 26., csütörtök

Az Egyházak Világtanácsa nevében Olaf Fykse Tveit, a szervezet főtitkára nyilatkozatban szólította fel a világ keresztyénségét, hogy támogassák a feszültségek enyhítését és békés együttélés ügyét a Koreai-félszigeten.

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) üdvözli az Amerikai az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti jelentőségteljes és konstruktív párbeszéd megteremtésére irányuló legújabb kezdeményezéseket.  Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Kim Jong Un észak-koreai vezetővel való találkozásáról szóló beszámolói fényében nyilvánvaló, hogy a két nemzet közötti veszélyesen ellenséges retorikát helyébe lépett a konstruktív együttműködésre való nyitottság. Ez nagyon pozitív jel, és fontos alap a május végére vagy június elejére tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóhoz.

Az EVT különösen üdvözli azt, hogy Donald Trump amerikai elnök támogatja a két Korea közötti háború lezárásáról szóló egyeztetést az április 27-i csúcstalálkozón. Az EVT és a szervezet dél- és észak-koreai partnerei az évek során ismételten és folyamatosan hangoztatták annak szükségességét, hogy az 1953-as fegyverszünetet egy valódi békeegyezmény váltsa fel, ami végleges megoldást nyújthat a felfüggesztett háborús helyzetre és lehetővé tenné, hogy a Koreai-félsziget békés együttélését ellehetetlenítő aktuális kihívásárokra világosabb és pragmatikusabb válasz születhessen. Hálával tölt el és felbátorít minket, hogy az e régión belüli kapcsolatokat hosszú ideje mérgező, tragikus és megoldatlan konfliktus legfontosabb szereplői végre felismerték ennek a régóta esedékes lépés lehetőségét és hasznosságát.

Arra bátorítunk valamennyi felet, hogy haladjanak tovább a béke ezen új útján, és világszerte arra kérünk valamennyi keresztyént és jó szándékú embert, hogy támogassanak minden erőfeszítést, ami a feszültségek enyhítésére, a remény fenntartására és békés együttélés előmozdítására irányul a Koreai-félszigeten.

Az EVT támogatja a koreai egyházak felhívását

Észak- és Dél Korea április 27-i csúcstalálkozója kapcsán a Koreai Egyházak Nemzeti Tanácsa (NCCK) felhívást intézett a világ keresztényeihez, amelyhez az EVT is csatlakozott. Az NCCK arra kérte a keresztyéneket világszerte, hogy április 23. és 27. között imádkozzanak a történelmi jelentőségű találkozóra készülve. A találkozó napján pedig arra kéri partnereit, hogy vegyenek részt böjti imádságon a reggeli vagy az ebéd idejében. A szervezet Újraegyesítési Bizottsága ellátogat a határ közelében lévő Imjingak-i Újraegyesítési Obszervatóriumba. Április 29-én a találkozó utáni vasárnapon az NCCK arra kéri a tagegyházakat, hogy adakozzanak a békét szolgáló kezdeményezések és a két Korea közötti csereprogramok javára.

 

Az NCCK az alábbi imádságot fogalmazta meg a csúcstalálkozó napjára:

 

„Uram, add, hogy az Észak-Déli csúcstalálkozó által

megvalósulhasson a béke.

És segíts megvalósítani a civilek közötti élő eszmecserét Észak és Dél között.

Uram, kérlek, hogy az Észak-Déli csúcstalálkozó által

hozz megbékélést és békét az országnak.

És kérlek, hogy nyisd meg a békés együttélés korát a Koreai-félszigeten.

Uram, a Koreai-félsziget békéje által

segíts megvalósítani a békét az egész világon.

Jézus Krisztus nevében, Ámen.”

Fordította: Tamási Richárd

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.