Szíria: szolidaritásra hív az EVT

2012. február 29., szerda

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) Végrehajtó Bizottságának tagjai pásztori üzenetet küldtek a szíriai egyházaknak, szolidaritásuk kifejezéseként az országban uralkodó erőszak miatt. A világ minden részéből egybegyűlt képviselők levelükben reményüket fejezték ki az erőszak megszüntetése, valamint a békén és igazságosságon alapuló párbeszéd kibontakozását sürgették.

Dr. Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára is levélben fordult az EVT tagegyházaihoz, amelyben felkérte őket arra, hogy konkrét akciókkal juttassák kifejezésre szolidaritásukat ezekben a nehéz időkben.

A Szíriában tavaly márciusban kirobbant felkelés, a szíriai hatóságok és a felkelők véres összecsapásai során eddig már több mint 25 000 szíriai regisztráltatta magát menekültként az ENSZ menekültügyi szervezeténél Jordániában és Libanonban. Az ENSZ jelentése szerint a szíriai hatóságok tavaly november óta súlyosan- és ismételten megsértik az emberi jogokat. Az áldozatok száma elérte a 7600 főt, amiből mintegy 500 gyermek. A harcok továbbra is folytatódnak.

Különböző keresztény szervezetek már a kezdetektől az erőszak befejezésére hívtak fel, és kérték híveiket, hogy imádkozzanak a szíriai népért. Az aleppoi szíriai ortodox püspök, Mar Gregorios aggodalmát fejezte ki az elkövetkező napok lehetséges történéseivel kapcsolatban. Elképzelhetőnek tartja külföldi erők beavatkozását, polgárháború kialakulását, illetve az ország felosztását.

Egy nemzetközi, békéért munkálkodó civil szervezet, a Vallások a Békéért Közel-kelet/ Észak-Afrika Bizottsága megbeszélésre hívta össze a muszlim ulemákat (vallástudósokat) és a keresztény egyházi vezetőket, illetve tudósokat február 22-23-án Ciprusban. Az elmúlt időszak véres fejleményei kapcsán, a mindenható Istenbe vetett bizalommal, több pontban is megegyeztek a résztvevők. Többek között abban, hogy hisznek egy békés végkimenetelben, és elítélik az erőszakot, harci cselekményeket, hiszen azok sikertelennek bizonyultak, és csak súlyosbították a helyzetet. Követelik a hatóságoktól a politikai foglyok azonnali szabadon engedését, elutasítják a külföldi beavatkozás bármilyen formáját, illetve Szíria területi integritásának bármifajta megsértését. A résztvevők nyilatkozata kiemeli, hogy a muszlimok és keresztények Szíria társadalmának történelmi idők óta elkötelezett és aktív tagjai, akik megmaradásukkal is biztosítják az ország jövőjét, prosperitását és a társadalmi csoportok együttélését. Hangsúlyozzák, hogy az állampolgársághoz minden szíriainak joga van. A civil szervezet továbbá felkér minden országot, akik gazdasági szankciókkal sújtják Szíriát, hogy vizsgálják felül döntésüket, hiszen azzal elsősorban a szíriai emberek életét sújtják.

Az EVT üzenete az alapszabályt idézve hangsúlyozza az egyház társadalmi felelősségét: ,,meg kell erősítenünk elkötelezettségünket az emberi szükségletek szolgálatában, az embereket elválasztó korlátok ledöntésében és az igazságosságban és békében élő egy emberi család létének előmozdításában.”

Fordította:Kovács Kinga

Forrás: www.oikumene.org

Az EVT végrehajtó bizottságának üzenete a szíriai egyházak részére itt olvasható

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.