Az egyházak világméretű egysége Isten szeretetének a hiteles jele!

2009. szeptember 02., szerda

(Genf) - Az egyház egységére vonatkozó jézusi főpapi imából, a János evangéliuma 17. fejezetéből vett idézettel kezdte meg munkáját az EVT Központi Bizottsága, ami augusztus 26-szeptember 2. között ülésezik Genfben.

Ezen az egyházi világszervezet új főtitkárává választották a 48 éves norvég evangélikus lelkészt, Dr. Olav Fykse Tveit-et. Az új főtitkár néhány súlyponti feladatra mutatott rá, amit a jövőben a világszervezet fő tevékenységébe kíván iktatni: a keresztyének világméretű szolidaritását, a vallások közötti kapcsolatok javítását, az ökumenikus horizont tágítását, új egyházak felvételét, és az igazságosság kérdéseit. Az új főtitkár hivatalát négy hónap múlva foglalja el. Új szolgálati területével kapcsolatosan megjegyezte: „Nagy kihívás, de nem lehetetlen és megvalósíthatatlan feladat”. – Életrajzi adatok: Dr. Olav Fykse Tveit 2002 óta a Norvég Egyház Ökumenikus és Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsának főtitkára. Korábban az állam-egyház közötti kapcsolatok szervezetének jegyzője volt. A norvég evangélikus egyháznak felszentelt lelkésze, aki 1988-1991 között végzett gyülekezeti szolgálatot, ezt megelőzően a norvég hadseregben volt tábori lelkész másfél évig. Az EVT különböző bizottságaiban dolgozott már, jelentős ökumenikus tapasztalattal rendelkezik. 1986-ban mesteri fokozatot szerzett teológiából, 2002-ben Oslóban doktori fokozatot nyert a Norvég Teológiai Iskolában. (wcc.info – reformiert-info.de – norwegianchurch.com – 2009-08-31 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.