AZÉ a dicsőség

2018. november 12., hétfő

Másfél éve jelent meg Adj Zengő Éneket! címmel egy új ifjúsági énekeskönyv Dunántúlon, idén pedig érkezik a folytatás: már elkészült a 150 új ének kottája, befejeződtek a stúdiómunkálatok, a napokban pedig elkészültek a dalokhoz csatlakozó videók is.

„A mögöttünk álló hónapokban minden szinten megtapasztaltuk, hogy munkánkban, szolgálatunkban végig mellettünk állt a Mindenható, és hisszük, hogy a szerkesztéssel, szervezéssel és általában, a második kötet tető alá hozásával  járó fáradozás nem volt hiábavaló" – állítja Bellai Veronika és Bellai Zoltán, az énekeskönyv szerkesztői csapatának tagjai.

A tapasztalataik szerint hívószóvá cseperedő Adj Zengő Éneket! (AZÉ) megnevezésen nem változtattak, így immár 300 ének tartozik a gyűjteményükbe. A második kötettel kicsit árnyalták a repertoárt: az első rész ifjúsági jellegű gyűjteménye mellé most elsősorban a hittanosokkal használható gyermekénekekre és az 1948-as református énekeskönyv „slágereire" helyezték a hangsúlyt.

A gyermekénekek kötetbe rendezését, a zenei kíséretek elérhetővé tételét az tette szükségessé, hogy lelkészként, pedagógusként ők is érzékelik a gyűjteményes kiadvány hiányát a gyerekekkel való együtt munkálkodás során.

„Az énekeskönyvi énekek fiatalos hangszerelése a magyar templomi éneklésben ugyan még kevéssé elterjedt, remek feldolgozásokkal elsősorban az angolszász területeken találkozhatunk" – állítják. Különösen figyelemre méltónak tartják a keresztyén himnuszok modern továbbélését, mely már az első kötet szerkesztésekor felkeltette az érdeklődésüket. Ezért szedték listába azokat a magyar református énekeskönyvi énekeket, melyekben hallani véltek „egy olyan újszerű hangzást, amely ezeket a csodálatos dallamokat és szövegeket a mai fiatalság számára is befogadhatóbbá teheti". 

„Feltett szándékunk volt, hogy a genfi zsoltárok egy részét szintén beemeljük a második kötetbe. Reméljük, hogy a ritmus és a hangzás tekintetében az eredetihez igazodva, de immár modern hangszerelésbe öltve sikerül átvinni a zsoltárok örök értékét és mondanivalóját a fiatalabb generáció felé. Célunk, hogy minél több testvérünk használja az énekeskönyveinket, kíséreteket, videókat" – teszik hozzzá.

Adj Zengő Éneket! 2. Keresztyén ifjúsági énekeskönyv
Várható megjelenés: 2018. december 1.
Az énekeskönyv mindkét kötete megrendelhető az alábbi elérhetőségeken:
+3630/688- 3114
bellai.veronika@gmail.com

Kötetenkénti árak:
Adj Zengő Éneket! énekeskönyv: 2500 Ft/db
Adj Zengő Éneket! énekeskönyv+ pendrive: 5500 Ft/db
Adj Zengő Éneket „gyülekezeti csomag": 10 énekeskönyv + 1 ajándék pendrive: 25.000 Ft/csomag

A kiadvány több könyvesboltban is megvásárolható lesz szerte az országban, emellett gyülekezeti iratterjesztésbe is küldenek példányokat, valamint egyedi igényekre is nyitottak, csomagküldésre, számla kiállítására is lehetőség van, előzetesen jelzett kérések alapján.

Élőben is zeng az ének

Az AZÉ zenekar több ízben „kipróbálta magát" színpadon is: a kaposvári REND során két sikeres fellépésük is volt. A református templomban A zsoltáros esti sétája címmel egy Szenci Molnár Albertnek emléket állító összeállítást hallgatott meg a közönség, majd másnap a nagyszínpadon egy jó hangulatú, főleg az ifjúsági énekkincset felvonultató koncert keretében mutattak be jó néhány dalt a készülő kötet repertoárjából.

Emellett a zenekar a felvidéki Zselízen és Zalabán mutatta be a már megjelent és a készülő énekeskönyvek dalait. Július végén – ahogy már a tavalyi évben is – a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozó résztvevőivel énekeltek együtt Balatonfenyvesen, majd szeptember 19- én Kaposváron az Ars Sacra rendezvénysorozat programjaként újra felcsendülhetett Kaposváron A zsoltáros esti sétája. Legközelebb, november 24-én 17 órakor a várpalotai református templom fogadja be a „zsoltárost": ide hívják, várják a környékbeli gyülekezetek tagjait.

Forrás: refdunantul.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.