A tengerentúlon is megkondulnak a harangok június 4-én

2010. június 01., kedd

altAz Amerikai Magyar Református Egyház Püspöki Tanácsa május 21-én és 22-én tartott ülésén határozatot hozott, hogy javasolja gyülekezeteinek június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján harangozással fejezzék ki összetartozásukat a magyar nemzettel. Amerikai magyar gyülekezeteink első nemzedéke számára különösen is fájdalmas volt a szerződés, hiszen döntő többségük a történelmi Magyarország azon területeiről származott, amelyeket elcsatoltak.

altAz Amerikai Magyar Református Egyház Püspöki Tanácsa május 21-én és 22-én tartott ülésén határozatot hozott, hogy javasolja gyülekezeteinek június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján harangozással fejezzék ki összetartozásukat a magyar nemzettel. Amerikai magyar gyülekezeteink első nemzedéke számára különösen is fájdalmas volt a szerződés, hiszen döntő többségük a történelmi Magyarország azon területeiről származott, amelyeket elcsatoltak. Az egyház szervezetében gyökeres változást idézett elő, hogy a Tengerentúli Egyházmegye nem tartozhatott tovább a Konventhez. Ezt követően pedig az 1921-ben megkötött Tiffini Egyezmény határozott a gyülekezetek további helyzetéről. Ennek következtében az önálló amerikai magyar egyháztest megszűnt. Mindezek ellenére öt gyülekezet úgy döntött, hogy megalakítja a Független Amerikai Magyar Református Egyházat, amelyre 1924. december 9-én került sor. Az AMRE tavaly május 22-én kifejezte csatlakozási szándékát a Magyar Református Egyházhoz, amelynek céljait támogatja.

Dr. Kocsis Attila

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.