Adventi történetek és imádságok Palesztinából

2012. december 05., szerda

A Skót Egyház Ó jöjjetek hívek című adventi kiadványának a témája Palesztina és a palesztin keresztyének. A szerzők rövid történeteken, imádságokon és bibliai verseken keresztül mutatnak Betlehem felé.

A kiadvány az adventi időszak minden napjára az elcsendesedés és személyes imádkozás lehetőségét kínálja, ugyanakkor valósághűen érzékelteti az elnyomás alatt élő palesztinok élethelyzetét. Az alábbiakban néhány részletet mutatunk be.

1. Ott, ahol egykor pásztorok jártak a dombokon keresztül le egészen a Jordán folyóig, egyre kevesebb a legelőhöz jutás lehetősége. A pásztor egész nap a nyájával kell, hogy legyen. Ma a telepesek veszélyeztetik őket, akik lelövik, megölik vagy megcsonkítják a juhokat vagy megtámadják a pásztorokat.

Láttam, hogy Kemal a szikla peremén vezetve a nyájat egész magasra felmegy a domboldalban. Ahogy lassan haladtak a cserjék között egy szomorkás, panaszos dallamot dúdolt a nyájnak, mely visszhangzott a kövek között. Később találkoztam vele, amikor a nyájat hazahozta. „Kemal, mindig énekelsz a nyájadnak?" A nyáj közepén állva mosolyogva válaszolt. „Igen, énekelek a nyájnak. Ismerik a hangomat és amikor énekelek nekik, ők követnek engem és nem kerülnek veszélybe, hanem füvet találnak. A kecskék is – kedvesek és hozzám jönnek – amikor énekelek."

Imádság: Atyánk hálát adunk azért, hogy – a nehéz helyzetben fáradozó munkástól – is állhatatos szeretetedről és gondviselésedről tanulhatunk: köszönjük, hogy vezetsz bennünket, megnyugtatsz minket, biztonságban őrzöl és táplálsz minket testvéreink élettörténetén keresztül. Ámen.

Zsolt. 24,1. Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók

 

 

 

 

 

 

2. 1948-ban, a jeruzsálemi német kolónia közelében egy kifosztott házban egy imádságos könyvet talált a St. Andrew's gyülekezet egyik tagja. Mindez az Izraeli függetlenségi háború után történt, amikor a legtöbb egykor palesztinok lakta ház kiürült és a fölöslegesnek tűnő dolgokat kidobták belőlük. „Használt, de megkímélt állapotban lévő imádságos könyv volt, mint, amelyiket megbecsültek. Nem hagyhattam, hogy az utcára kerüljön. 64 esztendővel később megkért, hogy a gyülekezetünk vigyázzon rá ezután. „Egyre öregebb vagyok. Amikor eljön az idő, hogy megváljak a dolgaimtól, ezt a könyvet senki sem fogja értékelni. Remélem, hogy ti megbecsülitek."

Mit jelent ez a könyv? Minden oldala a keresztyén örökség gazdagságát tükrözi. De a legfontosabb, hogy két hívő ember kölcsönös tiszteletéről mesél – ahogy az egyik elismeri és megbecsüli a másikat.

Imádság: Az életünket a szemünkkel és a szívünkkel látottak befolyásolják. A szemünkkel láthatjuk a különbözőségeinket – faji, hitbeli és bőrszín tekintetében. A szívünkkel azonban megláthatjuk, hogyan kapcsolódunk egymással össze. Úr Jézus, arra tanítottál bennünket, hogy megbecsüljük egymás emberségét. Adj jó szemeket, hogy a szívekbe lássunk. Adj jó szívet, hogy az egységet keressük különbözőségeink ellenére. Ámen.

Máté 7,12. Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Claire-nek betlehemi szuvenír üzlete Ráhel sírjának közelében található. Valamikor a forgalmas Pátriárkák utcának volt a része ez Betlehemben. Ma három oldalról is nyolc méter magas válaszfal zárja körbe az üzletet. Ez a rendkívüli intézkedés a zarándokok védelmében történt, hogy Ráhel színt sírjához szabad bejárást biztosítson. Ráhel és Claire „sír-boltja" 500 méterre van egymástól. Claire szavaival: „Azon a napon, amikor felhúzták a falakat, a gyermekeim sírva jöttek haza, mondván 'Anya, élve eltemetnek bennünket!'."

A Tel-aviv-i reptér felé tartva láttam, hogy a válaszfalak és az őrtornyok ugyanabból a szürke betonból készültek. Micsoda állhatatosság – vagy alternatív megoldás lehetetlensége – marasztalja ezeket a családokat az őket körülvevő falak között.

Imádság: Ölelj körül minket/engem hit védőfalával, úgy hogy el tudjuk fogadni a más vallásúakat. Ölelj körül minket/engem a reménység védőfalával, úgy hogy megdöbbentő lehetőségeket fedezzünk fel. Ölelj körül minket/engem a szeretet védőfalával, úgy hogy ne mondjak le a támadókról. Ölelj körül minket/engem a biztonságod védőfalával, úgy hogy megbízhatón, eltökélten és kitartóan munkálkodjunk a világ igazságosságán és békéjén. Ámen.

Jer 6,14-15a. Népem romlását úgy gyógyítják, hogy könnyelműen mondogatják: Békesség, békesség! - de nincs békesség! Szégyenkezniük kellene, mert utálatos, amit tettek. De nem akarnak szégyenkezni, és már pirulni sem tudnak.

Válogatta és fordította: Iszlai Endre
Fotók: Roamincatholicphiladelphia, Frontpagemag

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.