Adomány a klímáért – egyházi válasz az éghajlatváltozásra

2011. május 26., csütörtök

A Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának elnöke, Nikolaus Schneider május 25-én, szerdán jelentette be a nyilvánosság előtt az evangélikus egyház klímaváltozás elleni kezdeményezését. A kezdeményezés lényege egy közös egyházi alap létrehozása, melynek célja a CO2- kibocsátás kompenzálása.

A projekt az „Adomány a klímáért” (Klima-Kollekte) nevet kapta, feladata pedig a különböző egyházi szervezetek, gyülekezetek, magánszemélyek megnyerése az éghajlatvédelem ügyének. A berlini eseményen prof. dr. Hans Diefenbacher, az  EKD környezetvédelemért felelős megbízottja  így nyilatkozott: 

„Felajánljuk annak a lehetőségét, hogy kompenzáljuk az egyház által támogatott projektek megvalósítása folyamán keletkező szén-dioxid-kibocsátást, így ösztönözve a társadalmat a környezet védelmének szem előtt tartására. Ezzel az elmélet végre gyakorlati formát ölthet, és mi is tehetünk valamit Isten teremtett világának megőrzőséért.” Meteorológusok szerint az új kompenzációs alap egy fontos mozzanata lehet a klímaváltozás elleni küzdelemnek, hiszen mindenkire ösztönzőleg hat, ily módon végre az ország szegényebb régiói is profitálhatnak a törekvésekből. 

Az alap olyan tervekbe fektet be, amelyek növelik az energiahatékonyságot, a megújuló energiaforrásokra támaszkodnak, és ezáltal az üvegházhatás csökkentését is segítik. Jelenleg ilyen projektek Indiában és Dél-Afrikában működnek, ám az egyház hatalmas lehetőségekkel rendelkezik annak a kiépített kapcsolati hálónak köszönhetően, mely összeköti a világ legtöbb országával. Hosszú távú együttműködést terveznek például Kelet-Európa országaival – a mostani tervek szerint a keleti országokban elsősorban a napenergia felhasználását serkentenék. Pont ott tudnának segítni, ahol már most legjobban érződnek a klímaváltozás negatív hatásai: az elmaradottabb, szegényebb országokban. 

M. C. Raj, az indiai partnerszervezet (REDS) munkatársa megerősítette: elsősorban a rászorulók járnak jól az Indiában a napenergiával működő lámpák elterjesztésével is. „A társadalom peremére szorult rétegek azok, akik ezeknek a lámpáknak köszönhetően végre lemondhatnak a mind az egészséget, mind a környezetet szennyező kerozinlámpák használatáról. A megspórolt pénzt így majd a szegényebb családok a gyermekek taníttatására, a ruházkodásra és a táplálkozásra költhetik”- nyilatkozta a szakember.

A kompenzációs alap elindítói a Németországi Evangélikus egyház mellett többek között a Brot für die Welt, az Evangélikus Fejlesztési Ügynökség (EED), az Észak-Elbai Missziós Centrum (NMZ), valamint a Heidelbergi Evangélikus Tanulmányi Közösség Kutatócsoportja (FEST) is.

Forrás: protestantnews.eu
Fordította: Bartha Katalin

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.