„A vallásszabadság megvalósítása Európában és szerte a világon”

2011. október 19., szerda

Franciaországban, Strasbourgban tartotta az Európai Egyházak Konferenciájának Egyház és Társadalom Bizottsága (CEC CSC) idei, immáron nyolcadik alkalommal összehívott éves küldöttgyűlését október 11 és 13. között. Egyházunkat Lőrincz Szabolcs, a Zsinati Hivatal Gazdasági és Pénzügyi Osztályának vezetője képviselte, aki emellett az CEC CSC által nemrégiben felállított munkacsoportok egyikének is tagja.

Az ülésen több mint harminc küldött vett részt húsz európai ország egyházainak képviseletében, azért, hogy megosszák tapasztalataikat és megtárgyalják együttműködésük jövőbeli lehetőségeit olyan társadalmi problémák terén, ahol az egyházak állásfoglalása elengedhetetlen. Egyházunkat Lőrincz Szabolcs, a Zsinati Hivatal Gazdasági és Pénzügyi Osztályának vezetője képviselte, aki emellett az CEC CSC által nemrégiben felállított munkacsoportok egyikének is tagja.

A nyitó ima és egy bevezető ülés után a résztvevők külön csoportokban folytatatták a munkát, ahol megosztották egymással a hazájukat, egyházukat vagy szervezetüket leginkább érintő problémákat, kételyeket és terveket társadalmi, valamint európai kérdésekben.

A konferencia fő témájaként a CSC a vallásszabadságot és az emberi jogokat választotta. Ennek égisze alatt Hermine Masmeyer és Elizabeta Kitanovic bemutatta az erre vonatkozó fejezetet a CSC Emberi Jogi Kézikönyvében, amely hamarosan elnyeri végső formáját (http://csc.ceceurope.org/issues/human-rights/csc-human-rights-traing-manual/). Ezt követően a küldöttek a vallásszabadság és a hit kérdéseit tárgyalták meg, majd reagáltak az Európa Tanács ebben a tárgykörben alkotott nézeteire.

Mivel az utóbbi időben több európai egyház felvetette a vallásszabadság problémáját az Európán kívüli országokban, ezért ez a téma is bekerült a konferencia programjába. Ezen alkalmon a következő egyházak és szervezetek képviselői is részt vettek: Gary Wilton kanonok, Anglia Egyháza képviseletében, míg Peter Ciaccio lelkipásztor, az Olaszországi Valdens Egyházból érkezett, Hegumen Philip, az Orosz Ortodox Egyház valamint a Moszkvai Patriarchátus képviselője az Európa Tanácsban, Alessandro Calcagno, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságának tagja, és Mariam Abou-Zahab, a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének és a Keleti Nyelvek és Civilizációk Nemzeti Intézetének oktató, továbbá a Nemzetközi Tanulmányok és Kutatás Központjának kutatója.

Végezetül a küldöttgyűlés tagjai áttekintették és megvitatták az Európai Egyházak Konferenciájának és az európai intézményeknek jelentős eredményeit, elsődleges feladatait.

A CEC CSC honlapja: http://csc.ceceurope.org/

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.