A templomon kívül is

2018. május 17., csütörtök

Fizikailag fárasztó, mégsem merülnek ki. A református énekkincset kívánják bemutatni, egyben misszionálni szeretnének a Református Zenei Fesztivállal, amelyet idén május 24–27. között tartanak Budapesten a Ráday utcában és a Bakáts téren. A fesztiválról és a Református énekek Müpa-beli koncertjéről beszélgettünk Böszörményi Gergely főszervezővel.

– Miért rendezik meg évről évre a Református Zenei Fesztivált?

Hitünk és az elhívásunk kimeríthetetlen, mindig újabb és újabb inspirációkat kapunk. Hívők, lelkészek, iskolaigazgatók mondják, hogy úgy érzik, egyfajta új ébredési mozgalom indult el a Református Zenei Fesztivállal. A kezdetektől fogva az a törekvésünk, hogy a hitünket a templomon kívül is megvallhassuk. Ez misszió is, hogy megmutassuk a társadalomnak: itt vagyunk, szeretnénk szolgálni a nemzetet, az oktatást, és bemutatni a református énekkincset. Idén is megtartjuk az állandó programjainkat, például lesznek kerekasztal-beszélgetések, vendégünk lesz Bagdy Emőke pszichológus, lesz zsoltáros menet a Ráday utcában, tartunk majd istentiszteletet a Kálvin téri templomban és megtartjuk az országos papgyerek-találkozót. Sok más kitűnő együttes mellett fellép a Misztrál és a Kaláka is.

– Az állandóság mellett mindig vannak újdonságok. Melyek az ideiek?

Idén valamennyi program előtt – legyen az előadás, koncert vagy menet – elhangzik majd egy bibliai ige, amelyet a programban közreműködők választanak ki. Azt kértem tőlük, hogy az alkalomhoz kapcsolódó igét válasszanak, amelyet minden kommentár nélkül olvas föl egy diák, teológus vagy fiatal lelkész. Három és fél nap alatt így hatvan alkalommal hangzik el bibliai gondolat a Református Zenei Fesztiválon – az istentiszteleteken túl. A másik újdonság, hogy csütörtökön – május 24-én – nulladik napot is tartunk. Ekkor lép fel 20 órától a Bakáts téren az Ismerős Arcok zenekar, akik az elmúlt években mindig jó hangulatú koncerteket adtak. Ugyanezen a napon 18 órától a Protestáns Tavasz programsorozat részeként a Hold utcai református templomban Michael Harris, az edinburghi Szent Egyed-katedrális orgonaművésze ad koncertet.

 Toplistás lemez

Összesítésben a 46. helyen végzett a Müpában rögzített tavalyi refor­mátus koncertből készült felvétel a 2017-es lemezeladási listán. Ezzel maga mögé utasította Zoránt, Koncz Zsuzsát, a Wellhellót, az Omegát, a Tankcsapdát és a Coldplayt is.

– Lassan már jegyet sem lehet kapni a Müpába a Református énekek idei, július 7-i koncertjére. Idén mivel várják az érdeklődőket?

A több mint háromszáz fős Kár­pát-medencei Egyesített Kórusban a Központi Református Kó­rus és a hazai énekkarok mellett ott lesznek a felvidéki, kárpátaljai, partiumi, délvidéki kórusok is. Az elmúlt tizenhét évben csaknem száz kórus szerepelt már a Református énekek sorozatban – ez egyházzenei és egyháztörténeti szempontból is jelentős eredmény. A nagy kórust négy kiváló karnagy vezényli: Arany János, Balogh Lázár, F. Sajó Márta és Nagy-Szabó Kornélia. Orgonán közreműködik Szabó Balázs orgonaművész. A zenei blokkok elején három hazai és egy felvidéki esperes olvassa a bibliai Igéket. A koncert-istentisztelet végén Csűry István királyhágómelléki püspök mond imát és kér áldást. A sorozat indulásakor azt ígértem, hogy feldolgozzuk az 1948-as énekeskönyv énekeit. Kiderült, hogy erre valóban nagy szükség is volt, van. Eddig kétszázötven dallamot dolgoztunk föl a háromszáztizenkettőből. A munkánk folytatására reményt ad az, hogy hamarosan megjelenik az új református énekeskönyv. Tavaly már elkezdtük, hogy az énekeskönyvön kívüli énekek is elhangoznak a koncerten. Ezt folytatjuk most, ezúttal Vajda János átiratában fog elhangozni a Siess, keresztyén, a Mennybéli fenséges Isten, az Új világosság jelenék, és ezt kiegészíti a Ne jöjjön szemünkre álom.

Hegedűs Márk, fotó: Vargosz

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja május 20-i számában. 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.