A pápa is üdvözölte a megalakult Református Egyházak Világközösségét

2010. június 29., kedd

altXVI. Benedek pápa egyike volt azoknak az egyházi vezetőknek, akik üdvözölték az Református Egyházak Világközösségének megalakulását. A pápa levélben megfogalmazott üzenetét Gregory Fairbanks, a szentszék képviselője olvasta fel az Egyesülő Nagygyűlés delegáltjainak Grand Rapids-ben.

„A találkozó témája az egyesülés ösztönző lelkületét tükrözi. A két szervezetből egy született” – fogalmazott Fairbank, mielőtt felolvasta a levelet.
A RVSZ elnökének, Clifton Kirkpatrick-nak, és Peter Borgdorff-nak, a Református Ökumenikus Tanács elnökének címzett levélben a Római Katolikus Egyház vezetője szívélyes üdvözletét és imában hordozott jó kívánságait fejezte ki az Egyesülő Nagygyűlés delegáltjai számára.
XVI. Benedek pápa megerősítette a gyűlés vezérelvét, amit Pál apostol fogalmaz meg az Efézusbeliekhez írt levelében (4:3): ”Lélek egysége a béke kötelékével”. A Római Katolikus Egyház vezetője arról biztosította a delegáltakat, hogy „Isten sosem fogja elhagyni a tanítványait az egységben”, és dicsérte a református egyházak új közösségében is megjelenő ökumenikus törekvést.
A pápa imádkozni fog azért, hogy a keresztyén egység, ami az új szervezeten keresztül is megmutatkozik, „a remény jelekeként és bátorításként szolgáljon mindazoknak, akik törekednek a teljes egységre, ami az Úr akarata az őt követők számára.”
„Valóban jó jel, hogy a Vatikán érdeklődik az iránt, amit itt történik” – mondta Borgdorff.
Jerry Pillay, a REV újonnan választott elnöke úgy véli, hogy a levél és annak ténye, hogy a Vatikán küldte, fontos gesztusa az egységnek, ami a jövőbeni együttműködés lehetőségét veti fel a REV és a Vatikán között.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.