A Nyírségi Református Egyházmegye Konfirmandus Találkozójáról - Uralkodj...

2011. december 12., hétfő

Nem mindennapi eseményre hívogattak a Nyírségi Református Egyházmegye gyülekezeteiben, hiszen a konfirmálni készülő korosztály fiataljainak rendezett az egyházmegyei Missziói Bizottság két gyülekezettel karöltve egy-egy találkozót.

Az Egyházmegye területi kiterjedésére való tekintettel két helyszínen rendezték meg a fiataloknak szánt programot. Az első alkalmat november 19-re szervezték, melynek az Újfehértói Református Egyházközség adott helyet. A második nap december 10-én volt, Nyírmeggyesen, a helyi gyülekezet tagjaival összefogásban. A két napon mintegy háromszáztíz fiatal vett részt, a kísérőkkel és a helyiekkel népes sereggé kiegészülve, összesen harminchét gyülekezetből.

A téma „hatalomkérdés” volt – hogy van-e, és ha van, akkor élünk-e vele? Yoda mester, Harry Potter, Obama vagy éppen Orbán Viktor hatalma felől senkinek semmi kétsége nem volt – persze egyeseknek csupán a vásznon, míg másoknak valóságosan –, de hogy egy mindennapi tizenévesnek is lenne hatalma, ez bizony kérdéses. Hiszen se otthon, se az iskolában, de még a konfirmációi felkészítőn, meg a legjobb gyülekezetekben sem az az általános tapasztalat, hogy nagy hatalma lenne a tinédzsernek. Mindenütt megmondják, hogy mit lehet, mit kell nekik tenni – és választás nem sok marad.

Az Úr Jézus megkísértésének történetén alapuló előadásból azonban egészen egyértelmű lett a résztvevők számára, hogy a hatalom sokszor nem egészen olyan, mint ahogy azt mi elképzeljük. A legnagyobb erő, a legnagyobb uralom éppen ahhoz kell, hogy tudjak nemet mondani – még akkor is, ha az nem „menő” a többiek előtt! Nemet mondani olyan dolgokra, amik elrabolják a hatalmat – és ezáltal igazán uralkodóvá válni. Egy parancs is hangzott, ami kivételesen tetszetős volt a résztvevőknek: „…de te uralkodj rajta…” /1Móz4,7/. S hogy senki ne felejtse el, mire hívatott, el is vihette ezt a rövid „szlogent” egy karpántra gravírozva.

Hálásak vagyunk Istennek, amiért lehetőséget készített! Köszönjük a fiataloknak az aktív részvételt! Illesse köszönet a szervezőket, a befogadó gyülekezeteket, és az Egyházmegye elöljáróit, hiszen nélkülük minden fáradozás hiábavaló lett volna.

Nagy József, egyházmegyei missziói lelkész

(A kép a Nyírmeggyesi alkalmon készült)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.