A kommunikáció jog, nem kiváltság

2019. december 04., szerda

A komplex kommunikációs igényű személyeket támogató AAK-Módszertani Központ nyílt a debreceni Immánuel Otthonban. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) MONTÁZS projektjének részeként 21 millió forint értékben vásároltak speciális kommunikációs eszközöket a református intézmény számára.

Hazánkban közel 500 ezren számítanak fogyatékkal élő személynek. Országszerte hat helyen nyílik őket segítő AAK-módszertani központ: Budapesten, Miskolcon, Zalaegerszegen, Kaposváron, Szegeden és Debrecenben, a Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonában zajlik majd térítésmentes kommunikációs kompetencia felmérés, AAK-fejlesztés és tanácsadás, eszközkölcsönzés és speciális kommunikációs segítő szolgáltatás. A debreceni központot december 3-án, a fogyatékkal élő emberek világnapján mutatták be.

Az AAK betűszó jelentése: augmentatív (helyettesítő), alternatív és kommunikáció. Az AAK-Módszertani Központokban elsőként felmérik a kommunikációs kompetenciákat, majd kezdetét veszi a fejlesztés és a tanácsadás: kiválasztják a különböző kommunikációs módokat és eszközöket, majd azok használatának betanítása és gyakorlása következik. A ki is kölcsönözhető speciális eszközök között megtalálhatóak különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okos eszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök. A speciális kommunikációs segítő pedig a mindennapi élethelyzetekben segíti az AAK-szükségletű személyeket. Célja egyfajta kommunikációs akadálymentesítés, amellyel csökkenthetőek vagy akár meg is szüntethetőek a kommunikációs nehézségek.

Győri Zsófia, az Immánuel Otthon igazgatója hangsúlyozta, hogy „az AAK nem eszközök sokasága, nem egy módszertan, hanem egy szemléletmód, ami át kell, hogy hassa a mindennapokat". Mint mondta, a mindennapok során megszámlálhatatlan döntést hozunk, a halmozottan fogyatékos emberek azonban „számos döntésből maradnak ki. Pedig a kommunikáció jog, nem kiváltság". Az NFSZK Nonprofit Kft. kiemelt célként kezeli a fogyatékkal élők segítését. Több projektjük is elindult az utóbbi időben ehhez kapcsolódóan: a TÁRS és a MONTÁZS, ezek a fogyatékosságügyi programokat és fejlesztéseket támogatják. Az egyik fő terület a kommunikáció segítése, és az ehhez szükséges speciális eszközök minél szélesebb körben megvalósuló terjesztése – tájékoztatott Tóth Tibor ügyvezető igazgató.

Az Immánuel Otthon nemcsak a fogyatékkal élőket tanítja, hanem mindannyiunkat – véli Fekete Károly. „Az egészséges közösségek sokat tehetnek a betegekért, az egyház missziója is az, hogy ezt minél inkább támogassa – mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. – Az istentiszteleteken és a miséken is fontosak az illatok, a zene, a tapintás, a gesztusok és a képi világ összessége. Minden segítség kell, hogy jobban megérthessük egymást és Istent." Jó példa erre a 2017-ben megjelent Vedd és olvasd! akadálymentesített Biblia, ami az új fordítású revideált Biblia szövege alapján készült, de egy-egy kulcsszóval és ábrával könnyen érthető üzenetekké fordították át a jelentéseket a szerzők.

Az Immánuel Otthon munkája során fogalmazódott meg először az a gondolat, ami 2016-ban a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének állásfoglalása lett, és amit 2017 januárjában elfogadott a Magyarországi Református Egyház Zsinata is. Ennek egyik utolsó pontja így hangzik: „Felismertük, hogy a gyülekezet azzal mutatja meg befogadó szeretetét, hogy minden elérhető eszközzel (tanítás, tájékoztatás, felvilágosítás, technikai segédeszköz, technikai feltételek megteremtése) elhárítja a külső és belső akadályokat az Ige befogadása elől. Ezzel ráirányítja a figyelmet az esélyegyenlőség és az akadálymentesség isteni dimenziójára."

„Az a feladatunk, hogy a fogyatékkal élő személyek számára valamilyen típusú önállóságot, illetve biztonságos gondoskodást tudjunk nyújtani. Akiknél alapvetően nem működik a kommunikáció, ott az a cél, hogy ezt fejlesszük, vagy egyáltalán lehetővé tehessük a kommunikáció létrejöttét" – hangsúlyozta Fülöp Attila. A szociális ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy december 2-től elérhető egy új pályázat is, amely 189,2 millió forint értékben támogatja majd a bentlakásos intézményben élő autista, fogyatékkal élő embereket. A sajtótájékoztatót követően a szakemberek bemutatták a különböző speciális eszközöket, amelyek akár egy mozdulattal, egy gombnyomással segíthetik azt, hogy „megmutatható legyen a kimondhatatlan".

Forrás: ttre.hu, fotó: Czeglédi Zsolt / MTT, Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.