A CEC szolidaritásra hív a Brexit kapcsán

2020. február 02., vasárnap

Az európai egyházak egységét és töretlen szolidaritását hangsúlyozza a Brexit kapcsán az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöksége.

A CEC elnöke és két alelnöke, Christian Krieger elzászi református egyházelnök, Guli Francis-Dehqani, az Anglikán Egyház elnöke, valamint Cleopas, Svédország és Skandinávia metropolitája közös üzenetben erősítették meg, hogy a Brexit után is töretlen marad a kontinens egyházainak szolidaritása és együttműködése a brit egyházakkal.

„Január 31-én az Egyesült Királyság hivatalosan kilép az Európai Unióból. Egy vitákkal és bizonytalansággal teli hosszú időszak végét, és az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kapcsolatáról folytatott egyeztetések kezdetét jelenti a mai nap. Mindez nem változtatja meg az európai egyházak kölcsönös ökumenikus elkötelezettségét, ami az elmúlt évszázad során különböző politikai közegekben is egyre erősödött. Éppen ellenkezőleg, sürgető elhívásunk, hogy az egyházak odaszánását megerősítsük a megbékélés, együttműködés és szolidaritás terén Európában. Most, hogy az országaink közötti politikai kapcsolatok új fejezethez érnek, arra kérünk minden keresztyén embert, hogy imádkozzanak a politikusokért, akik a közös jövőnket meghatározó döntéseket meghozzák" – olvasható az üzenetben.

A CEC elnöksége egyben a Brexit kapcsán 2019-ben kiadott nyilatkozatára utalva megerősítette „azt az egyházi és ökumenikus közösséget, ami egyházainkat Európa szerte egyesíti. Elhívásunk azonos: követni az egy Krisztust a Szentlélek vezetésével. Ezek a kötelékek egyesítenek minket korokon és történelmi korszakokon át, és vezetnek a jövőben is reménységben és tanúságtételben."

„Európai egyházak vagyunk, és a jövőben is azok leszünk"
Pénteken megszűnt az Egyesült Királyság európai uniós tagsága. Habár országuk 2020. január 31-én elhagyja az EU-t, ők nem hagyják el Európát – üzenték nekünk nyílt levelükben az Egyesült Királyság egyházai.

Külügyi Iroda
Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.