Az Üzenet november 15-ei számából

2010. november 22., hétfő

altA kalotaszegi népművészetről és a hatvanéves Dél-Ausztráliai magyar református egyházról is olvashatunk egyebek mellett az Erdélyi Református Egyházkerület lapjának legújabb számában.

A templomkapu a külső és a belső világ között áll, a piac és a szenthely között, a között, ami a világhoz tartozik és amit Istennek szentelnek – írja az Üzenet első oldalán A templomkapu című cikkében Takács Malvin.

Vászonra írt történelem címet viseli Hover Zsolt írása, amelyben a szerző Sinkó Kalló Katalin kalotaszegi népművésszel beszélget. Milyen éneklési szokások voltak a protestantizmus terjedése idején, hogyan és mikor használtak orgonákat – erről ír Bányai László Énekeljünk buzgósággal című cikkében. A széki temetési rendről, a mezőségi falu éneklési szokásairól Györgyjakab Miklós értekezik.

Történelmünk Isten történelme, s mint ilyen a jövőre néző tanítómester. Az apák pedig felelősek, hogy ezt az átvett tanítást tovább adják a fiaknak – írja jegyzetében Kozma Zsolt.

A lapban beszámoló olvasható a hatvanéves Dél-Ausztráliai magyar református egyházról, egy Marosfelfaluban szervezett nőszövetségi konferenciáról, magyarbükkösi ifitalálkozóról, a Hírek rovatban pedig számos más egyházkerületünkben történt eseményről. Fábián Tibor a királyhágómelléki tisztújításról tudósít, Lőrincz István a Mannás kosár rovatban Heródes Agrippát mutatja be az olvasóknak, ennek kapcsán pedig a majdnem-keresztyének majdnem-cselekedeteiről ír.

http://uzenet.reformatus.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.