Az emberség és bajtársiasság próbája

2020. március 13., péntek

Új feladatokkal, mosható, fertőtleníthető maszkokkal és rendszeres tájékoztatással válaszol a koronavírusra egyházunk gyermekkórháza. Mit tanácsolnak a Bethesda orvosai a szülőknek, nagyszülőknek? Erről kérdeztük Velkey György főigazgatót, aki azt is elárulta, mivel segíthetjük az egészségügyben dolgozók munkáját.

A koronavírus elleni küzdelem miatt fokozatosan a teljes magyarországi egészségügyet a várhatóan jelentős számú megbetegedéssel járó járvány elleni küzdelemhez igazítják. Hol van a helye ebben a napról napra változó rendszerben a Bethesdának? „Kórházunknak sok tekintetben átalakult a működése, például a területünkre eső minden beteg gyermeket el kell látnunk, aki nem koronavírusos” – tudjuk meg Velkey Györgytől. Többek között azokat a 18 évnél fiatalabb, fertőző betegeket is, akiket normál körülmények között a jelen pillanatban járványügyi karantént működő Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyére irányítanának tovább.

Óvintézkedéseket is bevezettek

„Másik fontos új feladatuk a gyanús megbetegedések kiszűrése. Erre léteznek speciális eljárások, orvosi vizsgálatok” – mondja a főorvos. Mára mindkét többletfeladat beépült az intézmény működésébe.

A koronavírus sajátja, hogy a gyermekeknél nagyon ritkán jelentkeznek súlyos tünetek, ám ellátásukkal kapcsolatban így is nagyon tudatosan kommunikál az intézmény, a naponta frissülő információkat a Bethesda Facebook oldalán érdemes keresni.

A Bethesdában egyébként – hasonlóan az ország többi egészségügyi létesítményéhez – szigorú látogatási tilalom van érvényben. „Ezt nagyon fontos betartani” – hangsúlyozza a főigazgató. A kórházban fekvő gyermekekkel egy hozzátartozója folyamatosan ott lehet, de a járvány miatt neki végig a beteggel kell maradnia, nem válthatják le, nem járhat ki az utcára. A várótermekben esetlegesen kialakuló tumultus elkerülése végett bevezették az 1 gyermekkel 1 felnőtt szabályt: a járóbeteg- és a sürgősségi ellátásra érkezőket egyaránt arra kérik, hogy minden gyermeket csak egy családtag kísérjen, a többiek, bármennyire is aggódnak, maradjanak otthon.

Reformátusok varrják a védőfelszerelést

„Az orvosok és egészségügyi dolgozók rutinjába nagyon alaposan beleivódott a kórházhigiénés rutin, de épp tegnap tartottunk összintézményi oktatást, hogy ezt a tudást felelevenítsük és az aktuális helyzethez igazítsuk” – tájékoztatott minket Velkey György. A fertőzötteknek világszerte jelentős része egészségügyi munkatárs, akik tudtukon kívül kerültek kapcsolatba a vírust hordozó beteggel, ezért a Bethesdában kiemelt kérdésnek tekintik a munkatársak védelmét.

„Még van elegendő egészségügyi maszkunk, de tudjuk, hogy a folyamatos utánpótlás nehezen biztosítható, ezért olyan anyagot vásároltunk, amiből a meghatározott szabásminta alapján mosható, sterilizálható, vagyis többször is használható maszkok varrhatók” – tudtuk meg a kórház vezetőjétől. Egy gyermekruhákat varró cég önkéntes alapon már hozzálátott 1500 maszk elkészítéséhez a mai napon, további 1500 maszk megvarrásában a Bethesda, a Református Missziói Központ, a Magyar Református Nőszövetség és egyházunk menekültintegrációval foglalkozó szervezetének segítségét kérte.

Jótanácsok a megelőzéshez

Mire figyeljenek szülők és a nagyszülők, hogy megőrizzék saját és gyermekeik, unokáik egészségét? Velkey György néhány alapvető óvintézkedés betartását javasolja:

1. Vigyázzunk az idősekre!

Míg a kiskorúak jellemzően egy egyszerű megfázás tüneteivel megússzák a járványt, ők is ugyanúgy fertőzhetnek. Ezért a vírusnak leginkább kiszolgáltatott idős, krónikus betegséggel küzdő embereknek nem javasolt egy légtérben tartózkodniuk náthás, hurutos megbetegedéstől szenvedő gyermekekkel, felnőttekkel. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor a szakemberek a 2 méteres távolság betartását és a legalább 15 perces szellőztetést javasolják. A bölcsődébe, óvodába, vagy iskolába járó unokákat nem tanácsos az ölelgetni és a puszilgatni sem.

2. Alaposan mossunk kezet! – Nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyakori és alapos kézmosás fontosságát. A kézfertőtlenítő mellett a langyos vízzel és szappannal történő kézmosás – lehetőleg alkarig, a kézfejet és az ujjak közét is érintve – is tökéletesen elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. Iskolából, munkahelyről, boltból hazaérve, a lakásba belépve legyen ez az első dolgunk. Az is hasznos, ha az arcunkat is megmossuk. Vigyázat! Az ékszerek, gyűrűk és a műköröm alatt a vírus könnyen megbújik.

3. Kerüljük a zsúfolt tereket! – A kamaszoknak, fiataloknak érdemes kerülniük a szűk helyeken szorosan összezsúfolódó nagyobb társaságokat. Ilyenek a mozik, a színházak és a szórakozóhelyek mellett a házibulik is. 

Hogyan tudjuk ebben a felfokozott helyzetben megőrizni a nyugalmunkat? Velkey György szerint ehhez – ahogy az élet annyi más területén is – józan arányérzékre van szükség: „Sem a pánik, sem a félelem, ugyanakkor sem a tagadás, sem a könnyelmű legyintés nem jó hozzáállás.” Mint mondja, a Magyarországot is elérő járvány, sokakat fog érinteni, az sem zárható ki, hogy lesznek áldozatai, de józanul mérlegelve fel lehet és fel is kell rá készülni.

„Azt látom, hogy a magyar közegészségügy megelőző lépései ésszerűek, a helyzetnek megfelelőek. Mire várható volt a betegség nagyobb arányú megjelenése hazánkban, addigra kialakult a kezeléséhez szükséges ellátórendszer, döntéshozatali mechanizmus, tájékoztatási protokoll” – mondja a főorvos. Szerinte a legjobb, amit az ember tehet, hogy ezeknek megfelelően jár el: „Ne rögtönözzünk, tartsuk be nagyon precízen és okosan a szabályokat!”

Józanul és emberségesen

Mindezek mellett a hívő szakember a bajtársiasság és emberség fontosságát hangsúlyozza: „A félelem sokszor azt a reakciókat hozza ki az emberből, hogy a saját maga szempontjai felülírják a többekét. Egy ilyen időszak próbája a keresztyénségünknek, hogy képesek vagyunk-e bajtársiasan és emberségesen gondolkodni, miközben józanul védjük magunkat, családunkat, környezetünket.”

A Bethesda dolgozói nagyon sokszor tapasztalnak munkájuk során köszönetet és figyelmet. A szakember szerint fontos, hogy ebben a felfokozott helyzetben is tekintettel legyünk az egészségügyi rendszerben megfeszítetten dolgozókra: „Olyan időszak jön, amikor a legtöbben otthon lesznek, de van az országnak egy jelentős csoportja, amelyik arra készül, hogy akár éjjel-nappal is dolgozzon azért, hogy a világunkat tisztességgel fenntartsuk. Tiszteljük, buzdítsuk, segítsük őket és imádkozzunk a munkájukért!”

Feke György, fotó: Sebestyén László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.