Dán lelkész a CEC élén

2019. november 22., péntek

Jørgen Skov Sørensen, a Dán Misszió korábbi vezetője lett az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) főtitkára.

A CEC vezetőtestülete november 21-én, csütörtökön döntött arról, hogy 2020 januárjától Sorensen tölti be a szervezet fél éve megüresedett főtitkári tisztét. Az 55 éves evangélikus lelkésznek egyaránt komoly tapasztalata van a teológia, misszió és ökumenikus kapcsolatok, kommunikáció és menedzsment területén.

„Biztosak vagyunk abban, hogy Sorensen vezetése alatt az Európai Egyházak Konferenciájának víziójával egyezően kíséri majd tagegyházait és társult szervezeteit, valamint ösztönzi őket az együttműködésre a reménység és tanúságtétel jegyében, Európa szolgálatában, a béke és keresztyén egység előmozdításában. Imáságban hordozzuk az új főtitkár szolgálatát, hogy sikeres legyen a szervezet programjainak megvalósításában és a CEC szerepének megerősítésében a kontinens aktuális kihívásai közepette” – fogalmazott Christian Krieger, a szervezet elnöke.

„Hálás vagyok a CEC vezetőtestületének a bizalomért, és azért, hogy rám bízták a szervezet vezetésének felelősségét egy gyorsan változó Európában” – nyilatkozta az új főtitkár. „Hiszem, hogy ahogy a keresztyénség határozta meg kontinensünk arculatát, hagyományunk fontos szerepet játszik majd közös jövőnk alakításában is. A CEC helyzete, valamint az egyházak és a szélesebb társadalom közötti közvetítő szerepe sajátos és egyedülálló, örömömre szolgál, hogy ezt a jövőben alaposan felderíthetem” – tette hozzá Sorensen.

Jørgen Skov Sorensen

a Birminghami Egyetemen lett a missziológia, ökumenika és rendszeres teológia doktora, és Dániában, az Aarhus-i Egyetem szerzett filozófiai diplomát. Korábban a Dán Misszió főtitkáraként is szolgált, és a Dániai Evangélikus Egyházban is fontos tisztségeket töltött be. Akadémiai karrierje során tanított az Aarhus-i Egyetemen, a Birmingham-i Mennybemenetel Kollégiumban, valamint dolgozott a Dán Missziói Társasággal és Honkongban is szolgált a dániai egyház helyi gyülekezetében.

A dán teológus számos nemzeti és nemzetközi szervezet, köztük a dán egyházi segélyszervezet, a Lutheránus Világszövetség pénzügyi alapja, az Aarhus-i Egyetem vallás és társadalomtanulmányi központja, a Dán Egyház külhoni szolgálata, az Eksistensen nevű keresztyén agytröszt, az Amphlett ösztöndíjalap és az Areopagos Alapítvány felügyelőbizottsági és igazgatósági tagja volt eddigi élete során.

Sorensen emellett számos nemzetközi és ökumenikus témájú cikk és tanulmány szerzője, a skandináv nyelvek mellett angolul, németül, franciául és kínaiul beszél. A CEC vezetőtestülete a választást követően köszönetet mondott szolgálataiért Heikki Huttunnen korábbi főtitkárnak.

Külügyi Iroda, fotó: Rune Lundø

www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.