A református világszervezet is cselekvésre buzdít klímaügyben

2019. szeptember 30., hétfő

A Református Egyházak Világközössége nyilatkozatban szólította meg tagegyházait és a nemzetközi ökumenikus közösséget és figyelmeztet az éghajlatváltozásból fakadó vészhelyzetre. A nyilatkozatot – mely szerint elérkezett a cselekvés ideje – a szervezet főtitkára, Christ Ferguson és Najla Kassab libanoni lelkésznő, a világszervezet elnökasszonya jegyzi.

„Fogta tehát az Úristen az embert, és elhelyezte az Éden kertjében, hogy művelje és őrizze azt" (1Móz 2,15)

A Teremtés hónnapja egy különleges időszak, amikor arra hívjuk egymást, hogy szánjunk egy hónapot – idén szeptember 1. és október 4. között – arra, hogy figyelmünket az Isten által ránk bízott teremtésre fordítsuk. A keresztyének szerte a világon eltérő módon tartják meg a teremtésünnepet: vannak, akik imádságra, vannak, akik közös gyakorlati munkára gyűlnek össze, mások a nyilvánosság előtt emelik fel hangjukat a teremtésvédelem mellett. Ebben az időszakban mindannyiunkra számítanak abban, hogy kivegyük a részünket az emberiségre bízatott teremtés védelméből.

Ezért adjuk közre a klímavészhelyzetről szóló nyilatkozatunkat és hívjuk valamennyi tagegyházunkat és a tágabb ökumenikus közösséget arra, hogy:

1. tájékoztassák és segítsék gyülekezeteik és közösségeik oktatását a teremtésvédelem témájában és szólaljanak fel annak fontossága mellett,

2. támogassák és aktívan alkalmazzák a megújuló energiaforrásokat és tegyenek más hasonló, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet segítő lépéseket,

3. emeljék fel szavukat az üvegházhatású gázok kibocsájtásával kapcsolatos tevékenységek megszüntetése mellett és tegyenek lépéseket a karbonsemlegesség elérésének érdeklében,

4. hívják fel a figyelmet az egyenlőtlenség, a szegénység, háborúk és konfliktusok okozta kihívásokra, valamint a víz-, és élelmiszerbiztonság és az éhezés kérdésére különös tekintettel a klímamenekültek között végzett szolgálat során. Emeljék fel szavukat és szólítsák meg a nemzeti kormányokat a háborúk, a katonai fegyverkezés és a hadügyi kiadások beszüntetésére. Továbbá csatlakozzanak a nemzetközi ökumenikus szervezetek Zákeus elnevezésű, az igazságos adózás megteremtéséért indított kampányához, ezáltal is néven nevezve többek között az egyenlőtlenség és az ökológiai adósság problémáját.

A nyilatkozat teljes terjedelmében itt olvasható.

Forrás: wcrc.ch

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.