Három évszázadnyi álom vált valóra Taksonyban

2019. május 25., szombat

Felszentelték a Taksonyi Református Missziói Egyházközség templomát és közösségi házát, majd beiktatták hivatalába Stefán Attila lelkipásztort május 25-én, szombaton. A templomszentelő istentiszteleten Bogárdi Szabó István püspök azt mondta: a Békesség Háza legyen az a hely, ahová Jézus elhívja a gyülekezetet, hogy megerősödve visszaküldje a világba.

A Pest megyei Taksonyban egy év alatt épült fel a Békesség Háza, a Taksonyi Református Missziói Egyházközség temploma és gyülekezeti háza. A szombati templomszentelésre Kövér László, az Országgyűlés elnöke ellátogatott.

Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök igehirdetésében Márk evangéliumáról beszélt, és Jézus elvonulását hangsúlyozta. „Nem azért vonult ki Jézus, mert a menekülés opció volt számára, sem azért, mert anakronista lett volna, hanem azért, hogy kihívhassa és felkészíthesse az evangélium hirdetőit, hogy visszaküldhesse őket bűnben veszteglő világba, abba, amelynek nincsen füle és szíve az igaz dolgokra.” – fogalmazott. Az egyházvezető párhuzamot vont a Genezáreti-tó és a taksonyi Marestli-tó között, amelynek partján felépülhetett a Békesség Háza.

Az ünneplő gyülekezetnek azt kívánta, hogy a Békesség Háza legyen az a hely, ahová Jézus elhívja a gyülekezetet, hogy megerősödve visszaküldje a világba. „Adja Isten, hogy itt, Taksonyban, ahol három évszázadot vártatok a templomra és önálló lekészre, ha megkaptátok, nyissátok ki szíveteket Jézus Krisztus előtt, hogy oda küldjön benneteket, ahová kell. Igaz az, hogy »ez a világ bűnben vesztegel« (János evangéliuma 5. fejezet 19. vers), de az még igazabb, amit az apostol mond: »Ez a világ sóhajtozva várja Isten fiainak megjelenést« (Rómaiaknak írt levél 8. fejezet 19. vers).”

Kövér László köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Európa és benne Magyarország a keresztyénségből nőtt ki. Európa keresztény gyökereinek jelentőségét Antall Józseftől, a rendszerváltás utáni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökétől vett gondolattal támasztotta alá: „Európában még az ateista is keresztény” – idézte. „Ha a magyar történelembe tekintünk, láthatjuk, hogy egy nemzet életében milyen fontos a keresztény hit, amely ha kicsi is, mint egy mustármag, hegyeket képes megmozgatni” – fogalmazott a házelnök, majd hozzátette: „Isten nélkül nincs jövő!”

Kövér László kettős ünnepnek nevezte a taksonyi templomszentelést. „Hálát adhatunk egy újabb térért, ahol Isten népe összegyülekezhet és hálát adhatunk egy lelkészért, akinek az a küldetése, hogy vezesse a gyülekezetet, beszéljen az igazságról, segítsen és támogasson. Ajándék ez a gyülekezetnek, a település közösségének és végső soron az egész nemzetnek” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke Stefán Attila beiktatott lelkipásztorról.

A Taksonyi Református Egyházközség Békesség Háza közel 332 millió forintból épült fel a gyülekezet adományai, illetve jelentős egyházmegyei és kormányzati támogatás segítségével.

Hegedűs Bence, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.