Kezdődik a Református Zenei Fesztivál

2019. május 24., péntek

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált a fővárosban. A május 24-én pénteken kezdődő háromnapos eseménysorozat több helyszínen zajlik, a központ idén is a Bakáts téren lesz.

„A református egyháznak olyan hatalmas kultúrája és fontos társadalmi szerepe van, amit érdemes megmutatni" – nyilatkozta Böszörményi Gergely főszervező. A Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös vendége volt.

A fesztiválon koncertet ad mások mellett a Vujicsics Együttes, a Sebő-együttes, a Kaláka, a Makám, Fassang László és a Fölszállott a páva ifjú tehetségei. Utóbbiak pénteken 16 órától adnak másfél órás koncertet a Bakáts téren.

„A három nap során számos műfajból lesznek fellépők, láthatók és hallhatók nép- és világzenei produkciók, kórusok is. Az egyik kórustalálkozót a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai székházának dísztermében tartják szombaton 10 órától, ezen nyolc kórus vesz részt, iskolai, gyülekezeti és városi kórusok, köztük egy negyven fős kínai protestáns kórus" – ismertette a főszervező.

A másik kórusesemény szombaton 18 órakor lesz, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén lép fel az ökumenikus fesztiválkórus; lesz zsoltáréneklés, Kossuth-nóta és elhangzik a Szózat is.

A pénteki nyitónapon este zsoltáros fáklyás menet vonul végig a Ráday utcán és 22 órakor érkezik a Kálvin téri református templomba, ahol egy késő esti zenés áhítatot tartanak. Az unitárius templomban barokk estet ad Dinnyés Soma, és lesz program a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban is.

„Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseket is hallgathatnak a hitről, az összetartásról, a nemzetünkről. Pénteken Bogár László professzorral találkozhatnak, szombaton Szigeti Gábor író hozza el a Márai-szalont borkóstolóval, zsíroskenyérrel és hagymával, vasárnap Bagdy Emőke pszichológus a vendég" – mondta Böszörményi Gergely.

A fesztivál a zenei programok mellett gasztronómiai kínálattal és vásári termékekkel is várja az érdeklődőket a Bakáts téren.

Forrás: MTI, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.