Egyeztettek a három történelmi keresztyén egyház vezetői

2019. május 08., szerda

Egyetértenek a kormány családtámogatási rendszerével a történelmi egyházak – erősítették meg a katolikus, a református és az evangélikus egyház püspökei május 8-án Budapesten, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában tartott találkozójukon.

Az egyeztetés résztvevői fontosnak tartják a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a családok anyagi biztonságának megerősítését és a családi élet megbecsülésére irányuló igyekezetet. A társadalom alapegysége a család, a keresztyén meggyőződés szerint az emberi élet teljességét családban lehet megélni – hangsúlyozták.

Erdő Péter bíboros beszámolt a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezéséről, és meghívta a keresztyén testvéregyházak képviselőit a szeptemberi rendezvényre. Az eucharisztikus évhez kapcsolódva a Magyarországi Református Egyház konferenciát szervez az úrvacsora teológiai kérdéseiről, míg a Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-ra meghirdeti az „úrvacsora évét” – utóbbit Fabiny Tamás püspök jelentette be.

A történelmi egyházak képviselői hangsúlyozták a cigánypasztoráció fontosságát a magyar társadalomban. Megállapították, hogy az egyházi fenntartásban működő roma szakkollégiumok eredményesen működnek, az azokból kikerülő diákok keresettek a munkaerőpiacon.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke meghívta a jelenlévő egyházak képviselőit a május 17-i debreceni zsinatra, amelyen nemcsak a Kárpát-medence, hanem a világ magyar reformátusságának vezetői is részt vesznek. „Örömmel vesszük, hogy a római katolikus és az evangélikus egyházak vezetői elfogadták a meghívást és a május 18-i Magyar Református Egység Napján is együtt ünnepelnek a reformátusokkal” – fogalmazott.

Az ülésen jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsának képviselői: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András püspök, az MKPK elnöke, Ternyák Csaba érsek, Udvardy György püspök, Tóth Tamás, az MKPK titkára.

 

A Magyarországi Református Egyházat (MRE) Bogárdi Szabó István püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke, Fekete Károly püspök, Steinbach József püspök, Pásztor Dániel lelkészi főjegyző és Gér András zsinati tanácsos képviselte a tanácskozáson.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Fabiny Tamás elnök-püspök, Kondor Péter püspök, Szemerei János püspök és Krámer György országos irodaigazgató volt jelen az egyeztetésen.

Magyarországi Református Egyház
Kommunikációs Szolgálat

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.