Elfeledett erdélyi művek Debrecenben

2018. december 06., csütörtök, Debrecen

Méltatlanul elfeledett, mellőzött író-festő testvérpárnak állít emléket a debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára. A Berde Mária író és Dóczyné Berde Amál festőművész műveiből 2018. december 6-án nyíló, a két művész életművét bemutató kiállítás 2019. január 31-ig tekinthető meg a Debreceni Református Kollégium múzeumpedagógiai termében.

Berde Mária és Dóczyné Berda Amál egész életükben az erdélyi kultúra őrzői, átmentői, örökítői voltak. Előbbi a festészetben, utóbbi az irodalomban alkotott maradandót.

Műveikből 2018. december 6-án 17.00-kor nyílik Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem" ajándéka  címmel gyűjteményes kiállítás a Debreceni Református Kollégium múzeumpedagógiai termében (Debrecen, Kálvin tér 16.). A tárlat 2019. január 31-ig tekinthető meg.

Berde Mária és Amál régi erdélyi értelmiségi családban születtek, édesapjuk református lelkész, majd a nagyenyedi teológia tanára volt. Mária már fiatal leányként feltűnt verseivel, néhány regénye románul, németül és franciául is megjelent. A két világháború közötti erdélyi magyar irodalom egyik főalakjának számított. Amál a két világháború közt a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Társaság és a bukaresti Szépművészeti Társaság tagja volt. Torockó, Kalotaszeg és Székelyföld népművészetének egyik legjobb ismerője, amelynek néprajzát számos kiállításon szereplő figurális és tájfestményében, írásaiban és népszerűsítő előadásaiban örökítette meg. Képeit budapesti, debreceni és marosvásárhelyi múzeumok őrzik.

A kiállítást Fekete Károly püspök nyitja meg. 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió