Karácsonykor Isten mindennél közelebb jön

2017. december 25., hétfő

Karácsony éjjelén az elérhetetlen messzeségbe képzelt Isten mindennél közelebb jön az emberhez – mondta Bogárdi Szabó István püspök, egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében.

Bogárdi Szabó István szerint Isten közelebb van hozzánk, mint mi önmagunkhoz, jobban tudja, hogy mi van a szívünkben és mire van szükségünk, mint mi magunk. Az egyházvezető erről hétfőn délelőtt beszélt, a budahegyvidéki református templomban tartott úrvacsorás istentiszteleten.

A református püspök felidézte: a karácsonyi történetben mindenki a „helyén van" és „teszi a dolgát". A császár parancsol, a pásztorok őrzik a nyájat, a fogadós vendégeket fogad, és még a késve érkező Józsefnek és Máriának is szállást ad, Mária pedig bölcsőt készít a jászolból újszülött gyermekének. Isten azonban karácsony éjjelén elhagyja a helyét, „nem trónol elérhetetlen messzeségben, ahova képzeljük", nem tartja távol magát „az ember percéletű, rövid tülekedésétől", nyomorúsággal, civakodással, háborúsággal terhes életétől – tette hozzá.

Bogárdi Szabó István azt mondta, nincsenek a helyükön az angyalok sem, akik alászállnak az égből, hogy „betekintsenek a nagy titokba" és dicsőítsék Istent. Kiemelte: az angyali dicséret most is hangzik, az angyalok „most is, bennünket is meghívnak az Istent dicsőítő énekre". Krisztus születése, élete, halála és feltámadása ugyanis „azt a nagy ígéretet hordozza, hogy Isten lesz majd minden mindenekben, és akkor nem lesz idő, teherrel, bajjal, nyomorúsággal, háborúval, halállal terhes idő" – fogalmazott a református püspök.

MTI, fotó: Bruzák Noémi

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.