Ragaszkodunk hozzá

2017. december 02., szombat

Sokféleképpen lehetünk szükséghelyzetben, az evangélium ilyenkor kincset ér – az örömhír eljuttatásával foglalkozik a tíz éve működő Református Missziói Központ (RMK) is. Az ernyőszervezet összefogja a református egyház társadalmi misszióit. Az évfordulón Magyarné Balogh Erzsébettel, az RMK lelkész-igazgatójával beszélgettünk.

– Milyen évtized áll az RMK mögött?

– Járatlan úton kezdtünk haladni. Nagy feladat volt különböző társadalmi misszióinkat összhangba hoz­ni egyetlen református missziói ernyőszervezetben, hiszen foglalkozunk hajléktalanokkal, cigányokkal, alkoholistákkal, siketekkel, vakokkal, menekültekkel. Szintén foglalkozunk börtönben lévőkkel, kórházban fekvőkkel, családi krízist átélőkkel, sőt missziónk a repülőtéren átszállókhoz is eljut. Ne­héz volt ezeket a szolgálatokat közös szakmai, jogi és gazdasági keretbe rendezni. A cél viszont semmit sem változott, ugyanaz volt tíz éve, és ugyanaz ma is. Ugyanaz minden misszióban és az RMK-ban: az evangéliumot vinni a szükséghelyzetben lévőkhöz.

– Hogyan sikerült integrálni a mindennapokba a missziós szolgálatokat?

– Az egyes missziói területek együttműködnek gyülekezetekkel, egyházi intézményekkel és egyházon kívüli szervezetekkel is. Egyre beágyazottabb az egészségügyi rend­szerben a kórházlelkészi szolgálat. Elfogadottá vált a börtönlelkészi szolgálat a büntetés-végrehajtás rendszerében. Közben megtartottuk küldetésünket, hiszen mi sosem hallgathatjuk el, hogy szolgálatunk alapja a Szentírás. Nem akarjuk elhallgatni, hogy Krisztusban van a szabadulás és a gyógyulás esélye, lehetősége. Hogy csak egy emblematikus példát említsek: fontos számunkra keresztyénségünk megvallása, ezért van ott a kereszt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a kápolnában. Ez nem mondható el a legtöbb nemzetközi repülőtéri imaszobáról, még Európában sem. Mi azonban ragaszkodunk hozzá.

Névtelen segítőkre emlékeztek

Örökzöld fát ültettek az RMK székhelyének udvarán a központ fennállásának tíz évéért hálát adó alkalmon november 17-én. Az emlékpark a különböző társadalmi missziókban szolgálóknak állít majd emléket. „Az első fát, egy ciprust, azoknak az emlékére ültettük a reformáció ötszázadik évében, akik Isten Igéjét hirdették a török hódoltság alatt, tanítottak, missziót végeztek, segítették az embereket, de a nevüket nem jegyezte föl senki, nem ismerjük őket" – mondja Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK lelkész-igazgatója. Hozzáteszi: a különböző missziók jubileumai alkalmával újabb és újabb fákat ültetnek majd el.

A közelmúltban emelték be az internet kifejezést a lelkisegély-szolgálat nevébe. Áthelyeződött a hangsúly?

– Igen, olyannyira, hogy legtöbben épp az internetes lelkigondozás területén szolgálnak. Több mint negyven felkészült önkéntesünk segít a telefonos és internetes lelkigondozói beszélgetésben, csetelésben, e-mailezésben. Munkánk fontos területe ez a szolgálat.

– Milyen jövőt remél az RMK-nak?

– További önkénteseket szeretnénk bevonni. Másfél éve egyre többeket tudunk fogadni. Az érettségihez kötött közösségi szolgálat révén jönnek középiskolások, és fogadunk egyetemistákat, teológusokat is, szakmai gyakorlat miatt. Ez új kihívás, hiszen példát szeretnénk adni a fiataloknak, hogy merjenek odaállni szenvedélybetegek, fogvatartottak, betegek mellé. Azt is szeretnénk, ha Kárpát-medencei szinten újra megerősödnének a kapcsolatok a református missziók képviselőivel. Így erősítenénk egymást, illetve megoszthatnánk egymással a jó tapasztalatokat.

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. december 3-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.