Az EVT elítéli a pakisztáni terrortámadást

2016. március 29., kedd

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Olaf Fykse Tveit nyilatkozatában sokkolónak és brutálisnak nevezte a március 27-én több mint hetven halálos áldozatot követelő terrorcselekményt. A főtitkár egyben a pakisztáni kormányt is felszólította, hogy biztosítsa közösségeinek védelmét a fanatikus vallási csoportokkal szemben.

Az öngyilkos merénylő legalább hetven embert ölt meg és további háromszáz áldozatot megsebesített. A támadás, amelyért a tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e talibán szervezethez köthető csoport vállalta a felelősséget, keresztyén családok ellen irányult, akik Lahor városában húsvétvasárnap ünnepelni gyűltek össze. A merénylet áldozatai többségében nők és gyermekek voltak, a keresztyén közösség tagjai mellett muszlimok is érintettek voltak.

„Ez a támadás több okból is különösen sokkoló. Először is azért, mert úgy tűnik, hogy szánt szándékkal a fiatal gyermeket vette célba, akik egyszerűen csak jól érezték magukat egy nyilvános parkban" – hangsúlyozta Tveit. „Másodszor pedig, a merénylet időzítése nyilvánvalóvá teszi, hogy a támadás Pakisztán amúgy is kiszolgáltatott és sérülékeny keresztyén kisebbsége ellen irányult."

Az öngyilkos merényletre kelet-pakisztáni Lahor városában, a keresztyének történelmi központjában, a Gulshan-e-Iqbal park nevű nyilvános parkjában került sor. A park zsúfolásig megtelt a feltámadást ünneplő keresztyén családokkal, akik a támadás időpontjában már éppen elhagyni készültek a teret.

„A brutalitással és kegyetlenséggel szemben az egész emberiségnek, minden hívő és jóakaratú embernek össze kell fognia és elköteleznie magát a kölcsönös tiszteletre, egymás védelmére és a hasonló erőszak megelőzésére" – fűzte hozzá Tveit.

Az EVT főtitkára imádságra és szolidaritásra szólított fel az áldozatokkal és közeli hozzátartozóikkal. Egyben a pakisztáni kormányt és az illetékes hatóságokat is felszólította, hogy „tegyenek többet azért, hogy a pakisztáni állampolgárokat, keresztyéneket, muszlimokat és más vallásúakat egyaránt megvédjék a hasonló szélsőséges, szektariánus bűnözők által elkövetett erőszaktól".

Tveit hangsúlyozta, hogy „a lelkiismereti és vallásszabadság alapelvét mindenki számára biztosítani kell Pakisztánban is, ahogy világszerte, ami a kormány alapvető erkölcsi és jogi felelőssége és kötelezettsége".

„A vallás nevében, vallási indíttatásra elkövetett erőszak különösen is elfogadhatatlan és veszélyes" – vonta le a végkövetkeztetést a főtitkár.

Korábbi hírek egyházunk és a pakisztáni reformátusok kapcsolatáról:
• Karácsony a terror árnyékában
• Művészeti díj, Nobel béke-díj és Istenkáromlás
• „Mi vagyunk a margók"

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.