Az EVT támogatja a humanitárius folyosó kialakítását Szíriában

2016. március 17., csütörtök

Az Egyházak Világtanácsa támogatja a Norvég Menekülttanács és az UNICEF által kezdeményezett, száznál is több segélyszervezet által elfogadott, közös felhívást humanitárius segítségnyújtás lehetővé tételére Szíriában.

A felhívás kimondja, hogy a humanitárius beavatkozás feltételeinek túl kell mutatnia az ostrom és ellenőrzőpontok ideiglenes felfüggesztésén, és lehetővé kell tenniük az eddiginél több segélyszállító konvoj mozgását. "A humanitárius hozzáférést és a civilek szabad mozgását fent kell tartani Szíriában" – olvasható a nyílt levélben. "Ennek feltétel nélkül meg kell valósulnia és magába kell foglalnia, hogy a szükséghelyzetben lévő emberek bármilyen úton elérhetők legyenek".

Dr. Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára elmondta, hogy a remény a szíriai konfliktus lezárására nem feledtetheti velünk a sok milliónyi ember elemi szükségleteinek hiányát. "Meg kell ragadnunk a lehetőségét annak, hogy a közösségek jólétére koncentráljunk és továbbkísérjük őket az igazság és a béke felé vezető úton".

„Ma 102 humanitárius szervezet támogatta a fenntartható és minden feltétel nélküli humanitárius beavatkozást a szíriai polgárok számára." - fogalmaz a szíriai konfliktus ötödik évfordulóján kiadott nyilatkozat. „Az, hogy az érintett felek párbeszédbe kezdtek a hat szörnyű éve tartó háború befejezéséről, újra felébreszti a reményt a békére, és az ártatlanok millióinak szenvedését okozó konfliktus befejezésére."

A felhívás arra kéri a konfliktusban résztvevő feleket és nemzetközi támogatóikat, hogy tegyék lehetővé a humanitárius és egészségügyi dolgozók számára, hogy felmérhessék a civilek állapotát és kezelhessék a betegeket és sérülteket mindennemű akadály vagy korlátozás nélkül. A segélyszállítmányok szabad mozgása mellett az aláírók azt is követelik, hogy a szíriai gyermekek között átfogó védőoltás-kampány indulhasson.

Két hónappal ezelőtt a csatlakozó szervezetek már nyilatkozatban sürgették az azonnali humanitárius beavatkozást Szíriában a kilátástalanságban és nélkülözésben élők megsegítésére, az ostrom megszüntetésére és a civil lakosság teljes körű védelmére. „Mára már számos bíztató jelét látjuk a békefolyamatnak. Az ellenségeskedés beszüntetése elősegítette, hogy a humanitárius szervezetek élelmiszert és különböző segélyeket osszanak szét a segítségre szoruló közösségeknek" – fogalmaz a dokumentum, amely kritikus figyelmeztetéssel zárul: „Ezek a gyakorlati lépések dönthetnek élet és halál között ... Békét Szíriának!"

Külügyi Iroda

Fordította: László Lilla

Forrás: www.oikoumene.org; www.unicef.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.